OS-guld till Kalla

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-15

”Det känns helt crazy”

JUBLAR Charlotte Kalla tar OS-guld i Vancouver.

Hon var nära att falla i sista backen och tappade tid mot värste konkurrenten under ett nervöst upplopp.

Men det höll hela vägen för Charlotte Kalla som efter ett bragdlopp på 10 kilometer tog guld i sin OS-debut.

– Det känns helt crazy, säger Kalla till SVT.

Kalla hade bäst mellantider hela loppet igenom och ledde med drygt 12 sekunder vid passeringen vid 7,3 kilometer. Men när hon väl kom in på skidstadion för målgång var det ändå väldigt nervöst i svensklägret.

”Känner mig förvirrad”

Kalla var först nära att falla i den sista utförslöpan och matchades sedan mot ledande Kristina Smigun-Vähis tid i mål. Estländskan hade avslutet urstarkt men Kalla spurtade i mål drygt sex sekunder före konkurrenten.

– Jag försökte bara att hålla farten hela vägen in över mållinjen. Jag vet att Smigun har avslutat starkt förut. Jag ville verkligen ha sekunderna på min sida i dag.

Hur känns det nu?

– Jag känner mig lite förvirrad. När jag var ute på banan försökte jag ta det som vilket världscuptävling som helst. Men det kommer att ta långt tid att få det att sjunka in, säger Kalla.

Guld i OS-debuten

Charlotte Kalla har därmed öppnat spelen på bästa sätt med ett guld på första distansen. Dessutom i 22-åringens OS-debut. Hon beskriver själv att hon insåg allvaret när hon kom in på skidstadion.

– Jag hann tänka på upploppet att ”shit, det är inte världens vanligaste världscuptävling”. Men jag försökte bara att boxa bort de tankarna så fort som möjligt, säger Kalla.

Kalla passade även på att ta vara på TV-tiden och hälsa till sina kompisar.

– Tack så mycket alla de där hemma som har hållit tummar och tår. Och så vill jag hälsa till alla jag känner.

Även Anna Haag gjorde en jätteprestation. Svenskan hade chans på medalj men slutade snöpligt fyra, fem sekunder efter trean Marit Björgen.

Haag sekunder från brons

– Det var ett tufft lopp och jag visste att det skulle bli hårt. Men jag gick ut och bara matade. Jag tappade lite utför på första varvet eftersom jag var lite feg. Men jag är jättenöjd med min prestation, säger Haag till SVT.

Kallas guld och Haags insats tar också bort en del av den press som skapats på det svenska laget i Vancouver efter misslyckandena i det inledande skidskyttet och puckelpisten.

Charlotte Kalla efter bragdloppet som gav
OS-guld:
OS-bevakaren
Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln