Contador fast för dopning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-30

... men spanjoren skyller på en köttbit

Tour de France-vinnaren Alberto Contador har åkt fast i ett dopningstest.

Urinprovet visar spår av clenbuterol.

Spanjoren hävdar att enda förklaringen till det är att han fått i sig substansen av misstag.

– Allt kommer att ordna sig för jag är oskyldig. Jag blev matförgiftad av en köttbit från Spanien, berättade han på en presskonferens i dag.

Den 22 juli gick Alberto Contador, 28, i mål på toppen av Col du Tourmalet på samma tid som värste konkurrenten Andy Schleck. Den prestationen låg till grund för Contadors tredje totalseger av Touren.

Men det ingen visste då var att den spanske storstjärnan dagen innan, under loppets andra vilodag, lämnat ett positivt dopningstest.

”Även till djur”

”Alberto Contador har testats positivt under en dopningskontroll under den senaste upplagan av Tour de France, den 21 juli, där man fann substansen clenbuterol”, säger en talesman för Contador i ett uttalande.

Clenbuterol är en substans som vanligen ges till människor, och även djur, för att underlätta andningen. Den blev ökänd 1992 då tyska sprintstjärnan Katrin Krabbe erkände att hon använde medicinen. Hennes karriär slogs då i spillror.

Uttalar sig i dag

Alberto Contador är avstängd tills vidare och i dag höll spanjoren en presskonferens inför ett stort mediauppbåd.

Contador möttes av applåder och hejarrop när han anlände till presskonferensen och han förklarade direkt att han är oskyldig.

– Jag tror att allt kommer att ordna sig för jag är oskyldig. Det som har hänt mig är exceptionellt och kan inte kopplas samman med några andra saker, säger Contador som alltså skyller på en biff som han ätit i somras.

Biffen ska ha köpts in i Spanien av hans personlige kock.

Tesen sågas, åtminstone indirekt, av Wada-bossen David Howman.

– Clenbuterol är en substans som använts 20-30 år. Ingen har någonsin antytt att man kan få i sig den oavsiktligt, säger Howman till AP.

Avstängd på livstid

Contador är bara en i raden av cykelstjärnor som ertappas med dopningsklassade substanser i kroppen.

Så sent som 7 juli stängdes svenske stjärnan Nicklas Axelsson av på livstid på grund av upprepad dopning.

Följ ämnen i artikeln