I potten: Tron på drömmen

Niva: För ett år sedan skulle Juventus bestiga den europeiska toppen – nu kan syret redan vara slut och klättringen misslyckad

Får inte bli en reprisFör två veckor sedan förlorade Juventus borta mot Real Madrid. I kväll har inte Gianluigi ­Buffons lag råd med en till förlust mot Cristiano Ronaldo & co.

En dröm förlorar sitt värde när du själv s­lutar tro på den, när du böjer dig för r­ealismen.

Juventus är farligt nära den punkten nu.

Efter två gränslösa säsonger med Antonio Conte verkar de svartvita till sist vara på väg att acceptera sina egna begränsningar.

Ett knappt år har gått sedan jag senast var i Turin.

Då var det som att den svartvita halvan av staden studsade framåt av euforisk entusiasm. I den södra kurvan på Juventus Stadium hängde en gigantisk banderoll med ett tydligt budskap: ”Efter Italien tar vi Europa”. Hemmalaget hade pulveriserat de regerande Europamästarna med 3–0 och absolut ingenting var omöjligt.

Chelsea lämnade Turin i spillror. R­oberto Di Matteo fick sparken s­amtidigt som de överkörda spelarna funderade över vad det egentligen var för best som manglat dem.

Det var sånt de gjorde, Antonio Contes adrenalinpumpade Juventus. Det var den effekten de hade på även de mest meriterade motståndarna.

Men så gick tiden, så kom våren och så stötte Juventus på Bayern München i Champions League-slutspelets kvartsfinal.

Tyskarna ville precis lika mycket som italienarna gjorde, var precis lika lojala mot den inkörda spelidén. De sprang minst lika långt, tacklade minst lika hårt – och då återstod till sist bara en individuell klasskillnad som visade sig hopplös att överbrygga.

4–0 över två matcher. Ett odiskutabelt slutresultat, en väckarklocka som skrällde obehagligt högt i många öron.

– Det får mig att skratta när jag hör folk säga att vi bara är två eller tre värvningar ifrån att kunna vinna Champions League. I själva verket har italiensk fotboll stannat av helt, konstaterade en ovanligt resignerad Antonio Conte under efterspelet.

Verkligheten blev sådär bistert verklig igen, och har inte velat släppa greppet sedan dess.

Åldern har kommit i kapp Buffon

Fotbollshösten i Turin har flutit trögare i år, den svartvita klubben har framstått som klart mycket gråare. Farten har varit lägre, benen tröttare, kraften mindre.

Resultaten har ­klarat sig hyfsat välbehållna – två förluster på fjorton tävlingsmatcher ­genererar ingen kris – men drömmarna har tillåtits krympa.

Frågan man ställde sig för ett år sedan var hur högt Antonio Conte egentligen kunde föra sitt Juventus. Frågan man ställer sig nu är om vi redan har sett svaret.

Även en tränare som försöker besegra ekonomi med energi riskerar att drabbas av en valutakris. Flera klubbhöjdare har pratat om en spelargrupp som är mentalt utmattad, och trots att Conte har försökt fräscha upp den med Tévez, Pogba och ett par taktiska omruskningar så har han inte lyckats häva tendensen.

Just nu ser åldern ut att ha hunnit ikapp eminenser som Buffon och Pirlo, samtidigt som de senaste säsongernas ansträngningar tycks ha fångat in ryggradsspelare som Chiellini och Marchisio.

Behöver en inspirationsinjektion

Juventus är alltjämt ett stabilt och svårslaget vinnarlag som förblir Serie A-favoriter – men när man står vid deras arena och tittar upp mot Alperna framstår vägen till den europeiska toppen som betydligt längre i dag än den var för ett år sedan.

Klubben behöver en inspirationsinjektion, och i kväll finns den inom räckhåll. Carlo ­Ancelotti är tillbaka i stan, och har med sig Cristiano Ronaldo, Gareth Bale och hela sin målspottande stjärnarmada.

Det räcker gott för en kväll. Just nu finns ingen mental trötthet i Turin, utan nu existerar bara den svulstiga Champions League-hymnen och det globala strålkastarljuset.

Kommer påverka Conte-projektet

Men sedan då?

Det är inte den här matchen som avgör om Juventus avancerar från gruppen eller inte – den spelas i Istanbul mot Galatasaray och går i december – men jag tror däremot att det är en match som kan få väldigt stor betydelse för hela Conte-projektets framtids bärkraft.

Mer än något annat behöver Juventus återfå tron. De behöver återerövra illusionen av att de faktiskt kan nå hela vägen.

En seger mot Real Madrid skulle mycket väl kunna vara tillräckligt.

En klar förlust skulle däremot kunna förstärka den missmodiga farhågan om att det riktiga toppförsöket redan har misslyckats, att syret tog slut och att ingen egentligen är så värst sugen på att börja klättra igen.

Läget i CLGrupp för grupp

GRUPP A

Man United 3 2 1 0 +3 7

Leverkusen 3 2 0 1 +3 6

Sjachtar 3 1 1 1 -2 4

Sociedad 3 0 0 3 -4 0

I kväll: Sjachtar–Leverkusen, Sociedad–Man United.

United sitter i förarsätet, men störs av skador på Johny Evans och Rafael. Bör ändå besegra Real S­ociedad och på så vis koppla ett jättegrepp om förstaplatsen.

GRUPP B

Real Madrid 3 3 0 0 +10 9

Galatasaray 3 1 1 1 -3 4

Juventus 3 0 2 1 -1 2

Köpenhamn 3 0 1 2 -6 1

I kväll: Juventus–Real Madrid, Köpenhamn–Galatasaray.

Real Madrid säkrar första­platsen om de slår Juventus ­s­­am­tidigt som FCK tar poäng mot ­Galatasaray. Juve, som fått en mardrömsstart, behöver poäng.

GRUPP C

Paris SG 3 3 0 0 +11 9

Olympiakos 3 1 1 1 0 4

Benfica 3 1 1 1 -1 4

Anderleceht 3 0 0 3 -10 0

I kväll: Paris SG–Anderlecht, Olympiakos–Benfica.

Cavani saknas och Zlatan har dragits med en inflammation i knäet. PSG har ändå så pass fin form att de bör slå Anderlecht hemma och på så vis säkra förstaplatsen.

GRUPP D

B München 3 3 0 0 +10 9

Man City 3 2 0 1 +2 6

CSKA Moskva 3 1 0 2 -3 3

Viktoria Plzen 3 0 0 3 -9 0

I kväll: Man City–CSKA ­Moskva, Viktoria Plzen–Bayern München.

Nyckelmatch för City, som i praktiken säkrar avancemang vid seger mot CSKA. Bayern München går som tåget och har just nu ett stadigt grepp om förstaplatsen.

GRUPP E

Chelsea 3 2 0 1 +6 6

Schalke 3 2 0 1 +1 6

Basel 3 1 1 1 0 4

Bukarest 3 0 1 2 -7 1

I morgon: Basel–Bukarest, ­Chelsea–Schalke.

Tung smäll för Chelsea i helgen (0–2 mot Newcastle). Nu läge att revanschera sig: Seger mot Schalke och det ska mycket till om de ­inte vinner gruppen.

GRUPP F

Arsenal 3 2 0 1 +2 6

Dortmund 3 2 0 1 +3 6

Napoli 3 2 0 1 0 6

Marseillie 3 0 0 3 -6 0

I morgon: Dortmund–Arsenal, Napli–Marseille.

Spänningen lever vidare i ”dödens grupp”. Arsenal, som öppnade så fint, är plötsligt illa ute och behöver nu poäng borta mot svårspelade Dortmund.

GRUPP G

Atl Madrid 3 3 0 0 +6 9

Zenit 3 1 1 1 -1 4

Porto 4 1 0 2 -1 3

Austria Wien 3 0 1 2 -4 1

I morgon: Zenit–Porto, Atletico Madrid–Austria Wien.

Zenits skrällseger borta mot Porto senast har ruskat om i gruppen. Plötsligt har Porto kniven mot strupen och troligtvis har de inte råd att förlora returen i Ryssland.

GRUPP H

Barcelona 3 2 1 0 +5 7

Milan 3 1 2 0 +2 5

Celtic 3 1 0 2 -2 3

Ajax 3 0 1 2 -5 1

I morgon: Ajax–Celtic, Barcelona–Milan.

Formsvaga Milan reser till Camp Nou. En mycket svår uppgift och om Ajax slår Celtic samtidigt som Milan förlorar har vi ett getingbo i botten inför slutomgångarna.