”Jag blev världens sämsta människa”

Ryan Lochte talar ut om skandalen på OS

Publicerad 2022-01-27

Från OS-kung till OS-skurk över en natt.

Ryan Lochte, 37, minns tillbaka på skandalen som förändrade allt.

– Det var ett brutalt uppvaknande, säger den amerikanske simstjärnan.

Ryan Lochte avrundande sin olympiska karriär, som innehöll tolv OS-medaljer, med en riktig praktskandal.

Efter att ha simmat hem ännu ett guld i lagkappen 4x200 meter gick han och lagkamraterna Jack Conger, Gunnar Bentz och Jimmy Feigen ut i den brasilianska natten för att fira.

På vägen hem påstod de sig ha blivit utsatta för ett väpnat rån, men när de skulle lämna landet pudlade kvartetten och erkände att mannen med pistol i själva verket var en säkerhetsvakt som ingripit när de vandaliserat en bensinmack – och kissat på väggarna.

Övervakningsbilder från bensinmacken där Ryan Lochte påstod sig ha blivit utsatt för ett väpnat rån.

”Allt raserades”

I podcasten ”Uncut” talar Lochte nu ut om skammen han fått leva med sedan den där natten i Rio 2016.

– Jag gick från att vara älskad av alla och stå på toppen av världen till att rasera allt över en natt. Efter det var det som att jag blev den sämsta människan i världen, säger han.

Än i dag står Lochte emellertid fast vid att personen i fråga – alltså säkerhetsvakten – de facto drog sitt vapen och att han upplevde stämningen som hotfull.

– Den rättsliga utredningen är klar och jag har inte gjort något fel. Det jag sa stämde. Det enda jag fabricerade var hur han använde pistolen. Jag sa att han höll den mot mitt ansikte men i själva verket stod han en bit ifrån.

Dubbla avstängningar

Ryan Lochte stängdes av i nio månader för det som hände i Rio. Sommaren 2018 stängdes han av i ytterligare 14 månader för brott mot antidopningsreglerna.

Han gjorde sedan en sista kraftsamling, men lyckades inte kvala in till OS i Tokyo, vilket knäckte honom totalt.

– Det var väldigt tufft. Jag har gått igenom många motgångar under min karriär, men aldrig en depression. Att inte få åka på OS var bland det allra värsta jag varit med om utöver det som hände i Rio. Jag vaknade upp på morgnarna, tittade mig själv i spegeln och tänkte: ”Fy fan, vilket misslyckande jag är”. Men man lär sig av allt som händer i livet, både de bra och dåliga sakerna, säger Ryan Lochte.

Ryan Lochte.

Följ ämnen i artikeln