Magnus Carlsen bryter tystnaden efter dramat

Publicerad 2022-09-22

Alla väntade på hans första ord.

Nu har Magnus Carlsen uttalat sig om den stora uppståndelse som han själv skapat i schackvärlden.

– Människor kan dra sina egna slutsatser och det har de säkerligen gjort, säger Carlsen till Meltwater Champions Chess Tour.

Schackvärlden har varit i gungning sedan världsmästaren Magnus Carlsen drog sig ur superturneringen Sinquefield Cup i början av september.

Norrmannen hade precis förlorat mot amerikanen Hans Niemann (som var rankad 49:a i världen) och när Carlsen lämnade Sinquefield Cup antog experterna att han gjorde det eftersom han trodde att Niemann fuskade.

Under måndagskvällen ställdes Carlsen och Niemann mot varandra igen i gruppspelet i onlineturneringen Julius Baer Generation Cup. Då valde Carlsen att ge upp efter att ha gjort ett (!) drag – något som inte direkt minskade spekulationerna om att Carlsen inte tror att Niemann har rent mjöl i påsen.

PLUS: Otroliga förvandlingen: ”Jag tog inte ett löpsteg”

”Enkelt att fuska”

Magnus Carlsen har inte sagt ett ord om sitt eget agerande, förrän nu.

– Jag kan inte riktigt prata om det men människor kan dra sina egna slutsatser och det har de säkerligen gjort. Men jag måste säga att jag är väldigt imponerad av Niemanns spel. Jag tror att hans mentor Maxim Dlugy har gjort ett jättebra jobb, säger Carlsen i en intervju med Meltwater Champions Chess Tour under Julius Baer Generation Cup.

Carlsen vill inte svara på den raka frågan ifall han tror att Hans Niemann fuskar.

– Jag hoppas säga mer efter turneringen, säger han.

Världsmästaren går också med på att prata om det allt mer utbredda problemet med fusk med hjälp av schackdatorer.

– Oavsett om det är ett enormt problem eller inte så tror jag det är väldigt enkelt att fuska. Generellt tycker jag inte att man kan ta lätt på fuskare i framtiden, varken online eller i turneringar över brädet, säger Carlsen.

Förnekar nytt fusk

Hans Niemann har erkänt att han fuskat när han spelat schack online på chess.com vid två tillfällen. Då var den nu 19-årige amerikanen 12 och 16 år gammal.

– Efter det har jag aldrig någonsin fuskat i ett parti över brädet eller i en turnering online. Jag säger min sanning. Jag är stolt över mig själv för att jag har lärt från misstagen och har gett allt för schacket. Jag har offrat allt för schacket, sa han i en lång intervju med Saint Louis Chess Club under Sinquefield Cup.

Både Magnus Carlsen och Hans Niemann har gått till kvartsfinal i Julius Baer Generation Cup och kan ställas mot varandra senare i slutspelet.

Följ ämnen i artikeln