Johaugs läkare: ”Det var helt förfärligt”

TT-NTB

Publicerad 2020-12-16

Läkaren som köpte läppsalvan åt Therese Johaug talar nu ut om den ödesdigra missen.

Stjärnan blev avstängd för dopning i 18 månader och missade OS 2018.

– Det var helt förfärligt. Och surrealistiskt, säger den förre norske landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen till Tidskriftet.

Följ ämnen
Längdskidor

Den norske landslagsläkaren, som köpte den salva som skiddrottningen Therese Johaug åkte fast för dopning för, berättar nu om den tuffa tiden efter dopningsavslöjandet.

– Det var helt förfärligt. Och surrealistiskt. En känsla av att detta inte händer mig, men du vet att det gör det, säger Fredrik S Bendiksen till Tidskriftet.

Lämnade sitt jobb

Bendiksen lämnade jobbet som landslagsläkare efter händelsen för fyra år sedan då han på landslagslägret i Italien köpte en salva åt Johaug som hon skulle behandla sina munsår med. Salvan innehöll anabola steroider och Johaug åkte fast i ett dopningstest. Johaug stängdes av 18 månader och missade OS i Pyeongchang 2018.

– Jag vet inte om det finns någon som har bättre förutsättningar än jag att undgå från att göra såna fel. Så erfarna människor kan göra fel och det får vi inte sluta att vara uppmärksamma på, säger Bendiksen.

Skiddrottningen Therese Johaug, Espen Graff i Norges skidförbund och landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen efter dopningsavslöjandet 2016.

Följ ämnen i artikeln