Rasar mot att Johaug prisas

”Hon är inte en god förebild”

Publicerad 2020-12-05

Therese Johaug får norsk idrotts finaste hederspris.

Det väcker reaktioner.

– Ska vi hålla på så här kan vi lika gärna lägga ner hela antidopningsarbetet, säger Olav Lundanes, VM-guldmedaljör i orientering, till NRK.

”Egebergs hederspris” har delats ut sedan 1919 och klassas som det mest prestigefyllda priset inom norsk idrott. I år var det Therese Johaugs tur att vinna. Detta efter en framgångsrik säsong i skidspåren – och på friidrottsarenor.

– Jag blir väldigt rörd när jag hör motiveringen. Det här är ju det största priset vi har i norsk idrott, så jag sätter ett otroligt stort värde på det, säger hon till NRK.

Men alla är inte nöjda.

”Tappat all prestige”

I statuterna framgår att vinnaren ska vara ”en god förebild för idrottens grundvärderingar”. Något som en del hävdar att Johaug inte är, eftersom hon tidigare i karriären fått en 18 månader lång dopningsavstängning.

”I dag tappade det här priset all sin prestige”, skriver orienteraren Olav Lundanes på Twitter.

”Jag har stor respekt för Johaugs resultat och karriär, men om det tar ett år för dig att erkänna att det är du som utövare som har ansvaret för vad du har i din egen kropp, så är du inte en god förebild för idrotten”, fortsätter han.

Till NRK går han steget längre och säger:

– Ska vi hålla på så här kan vi lika gärna lägga ner hela antidopningsarbetet.

”Väsentlig skillnad”

Juryordförande Börre Rognlien var inställd på att utmärkelsen skulle väcka anstöt och hade därför redan förberett ett svar.

– Vi i kommittén har gått igenom ärendet och domen från Cas (Idrottens internationella skiljedomstol). Om Johaug hade dömts för dopning i den mening att hon försökt fuska sig till bättre prestanda, hade hon inte varit berättigad till priset. Men Johaug har varken åtalats eller dömts för försök till fusk. Hon har dömts för brott mot dopningsreglementets krav på aktsamhet från utövaren, det vill säga vårdslöshet, inte avsikt. Det är en väsentlig skillnad, säger han.