Jeffrey ”Sjow” Brusi måste upprepa sommarbragden

Publicerad 2013-11-27

Starcraft 2-spelaren har mardrömsgrupp i Dreamhack Winter Open

På Dreamhack Summer i juni stod han för turneringens skräll när han slog ut storfavoriten - Startale-spelaren Lee "Life" Seung Hyun - i kvartsfinalen.

Nu måste Jeffrey ”Sjow” Brusi återigen plocka fram sitt livs spel – när han går in i ”dödens grupp” på Dreamhack Winter.

– De är världsklasspelare allihopa, säger han om motståndarna.

Team Property-spelaren Jeffrey ”Sjow” Brusis seger mot Lee ”Life” Seung Hyun är ett klassiskt Starcraft 2-ögonblick. ”Life” gick in i turneringen som den absoluta favoriten och ingen hade räknat med att ”Sjow” - som inte ens rankades bland toppspelarna i Sverige - skulle ha någon chans mot sydkoreanen.

Men Brusi gjorde det omöjliga och besegrade Hyun med 2-1 i maps efter en otroligt böljande sista runda. E-sportarenan på Dreamhack exploderade när ”Life” tvingades gg:a sig ur matchen och Property-medlemmarna stormade båset där den svenske Starcraft-hjälten just spelat sitt livs match.

– Det där borde inte ha hänt, konstaterade en i det närmaste mållös Shaun "Apollo" Clark.

”Har varit upp och ner sedan dess”

Efter den sensationella segern trodde många att en ny internationell stjärna var född. Men matchen blev inte det stora genombrottet och tiden efter Dreamhack Summer har varit svajig för ”Sjow”.

– Det har varit mycket upp och ner sedan dess. Ofta är det så i ”Starcraft 2” att en månad har man en viss matchup som är den bästa och nästa månad ändras den för att metagamet ändras. Om inte metagamet passar din spelstil så går det sämre eller bättre.

Brusi har bara spelat ett fåtal turneringar sedan sommaren. I september tävlade han under Dreamhack Bucharest men blev utslagen i tredje gruppspelsrundan då Yang "Alicia" Joon Sik och Song "Hero" Hyeon Deok blev för svåra.

– Jag gjorde okej ifrån mig i Bukarest, men det tog stopp när jag fick en tuff grupp. Min matchup mot Protoss var inte så bra och jag fick två stycken.

”De är minst topp 20 i världen”

Just tuffa grupper är något den svenske Terran-spelaren kommer uppleva igen inom en snar framtid. På torsdag går han till spel på Dreamhack Winter i den på förhand absolut svåraste gruppen. Som enda icke sydkorean ställs han mot Lee "Innovation" Shin Hyung (WCS-mästare Season 1 2013), Yun "Taeja" Young Seo (Tvåfaldig Dreamhack Open-mästare , Homestory Cup VIII-mästare), Kim "Sos" Yoo Jin (WCS-finalsegrare 2013) och Park "Forgg" Ji Soo (Millennium Show Cup-segrare).

– Absolut svåraste gruppen. Det är egentligen bara världsmästare där. Om man tar varje spelare är de minst topp 20 i världen. Världsklasspelare allihopa.

”Tror de kan vinna hela turneringen”

Trots den otroligt tunga lottningen låter Brusi inte särskilt missnöjd.

– Jag är inte direkt besviken. På ett sätt är det bra för mig för jag fick många Terran och det är min bästa matchup. Sedan har jag ingen press på mig. Men det hade så klart varit bättre om jag fått en drömgrupp med många ”foreigners”.

Du behöver slå åtminstone en av spelarna för att ta dig vidare från första gruppen. Vem av dem har du störst chans mot?

– Det är omöjligt att säga att jag kommer före någon. De spelare som garanterat går vidare är ”Taeja” och ”Sos”. Sedan står det mellan resten att slåss om sista platserna. Jag tror ”Sos” eller ”Taeja” kan vinna hela turneringen.

”Gillar att experimentera”

Spelet patchades nyligen, något Brusi tror kan gynna honom under Dreamhack Winter.

– Jag pillar alltid när nya grejer kommer. Gillar att experimentera lite, är innovativ som spelare så det gynnar mig mer att spelet är nytt. Jag lär mig väldigt snabbt och kommer på egna strategier.

Men på grund av patchen och att widow mines blivit betydligt svagare har han en mardrömsmotståndare i turneringen.

– Det är stor skillnad mot Zerg. Den matchupen är min sämsta på grund av att de gjort minorna sämre. Men man får anpassa sig och inte fokusera på widow mines. Det kommer ta ett tag för Terran att anpassa sig.

Nu har han förberett sig hårt i två veckor för att återigen krossa oddsen och bjuda publiken på ytterligare en minnesvärd turnering.

– Jag har ungefärlig koll på hur mina motståndare spelar. Men en spelare som ”Sos”, som inte spelar efter standarden, är väldigt svår att förbereda sig för och kontra. Men om han fortsätter spela som han gjort kommer han bli utläst.

I dag åker Jeffrey ”Sjow” Brusi till Dreamhack Winter.

I morgon hoppas alla svenska Starcraft 2-fans få höra orden igen.

”Det där borde inte ha hänt”.

Följ ämnen i artikeln