Fortnitespelare tävlar om en miljard (!) kr

Fortnite har exploderat i populäritet det senaste året.
Fortnite har exploderat i populäritet det senaste året.

Speltillverkaren bakom det kulturella fenomenet Fortnite har släppt en bomb.

Redan i april inleds VM – och vinnaren får en historisk prissumma.

Totalt kommer spelare att tävla om nästan en miljard (!) kronor i år.

Sedan Fortnite släpptes 2017 så har det blivit ett av tidernas allra största spel, och efter bara ett år fanns det 125 miljoner spelare världen över.

Nu satsar tillverkaren, Epic Games, på att bli en större del av e-sporten. Närmare bestämt spenderar de 100 miljoner dollar, motsvarande ungefär 936 miljoner kronor, i prispengar under 2019.

Navet blir det stundande världsmästerskapet, vars kval kommer börja så tidigt som i april. Kvalet varar i tio veckor och enorma en miljon dollar står på spel varje vecka.

Det kommer sedan att avgöras i New York i slutet av juli där en världsmästare kommer att ta hem förstapriset på 28 miljoner kronor – och därmed bli historisk.

Det är nämligen den största prissumman för en ensam utövare genom tiderna i e-sporten. Totalt finns 280 miljoner i potten under helgen.

Svar på Apex Legends?

Beskedet kommer kort efter att konkurrerande spelet Apex Legends släppts, som har tagit många av Fortnites spelare och största Twitch-streamers. Däribland jättenamnet Tyler ”Ninja” Blevins som har ägnat mycket av sin tid åt det nya spelet.

Apex Legends har utnämnts till en ”Fortnite-dödare”, men den enorma prissumman i VM kan vara vad som behövs för att vinna kriget om ”battle royale”-spelarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN