Här avslöjar Joakim Nilsson Jannes hemlighet

Publicerad 2022-06-02

LJUBLJANA. Janne Andersson vill inte svara på hur landslaget ska ställa upp i det nya spelsystemet.

Då avslöjar mittbacken Joakim Nilsson det:

– 4–3–3.

PLUS: ”Inte kontroversiellt med kvinnor i sport-tv längre”


Janne Andersson flaggade redan i en intervju med Sportbladet för en månad sedan att landslaget skulle byta spelsystem för första gången under honom.

Förbundskaptenen bekräftade sedan skiftet när han tog ut truppen för två veckor sedan. Men han har, trots upprepade frågor ju närmare kvällens Nations League-premiär vi kommit, hårdnackat vägrat svara på exakt vilken formation laget ska ställa upp i.

Men på onsdagens pressträff avslöjar mittbacken Joakim Nilsson det rakt av:

– Det är 4–3–3 offensivt.

Hur taggade är ni spelare på det nya spelsättet?

– Riktigt taggade! Det ger ny motivation efter nederlaget förra samlingen när vi missade VM. Det ger gruppen ny energi. Vi tror att det kommer att passa de spelare vi har. Det kommer kanske ta lite tid men vi ser fram emot det, säger Nilsson.

Förbundskapten Janne Andersson.

Vet inte vilken elva som är bäst

De flesta spelare kommer direkt från säsongsavslutningen med sina klubblag och schemat i Nations League är tajtare än under ett mästerskap med bara två eller tre dagar mellan de fyra matcherna.

Janne Andersson har varit tydlig med att ingen spelare kommer att kunna spela 90 minuter i alla matcher utan att många spelare kommer att få gott om speltid.

Väljer han då att ta ut bästa möjliga elvan mot Slovenien utan hänsyn till att man ska möta Norge på Friends redan på söndag?

– Jag vet inte i dag vilken som är den bästa elvan från den här truppen om jag ska vara ärlig. Det är ganska jämnt på ett antal positioner och det är många nya spelare som är med. Nu har vi match i morgon (läs: i dag) och så utvärderar vi den och tittar vidare.

– Men jag kommer att jobba mer med truppen än normalt på så sätt att det blir lite tidigare byten och fler byten; att en spelare kanske spelar 60 minuter och en annan 30 på en position för att hålla dem pigga. På det sättet ser jag även en match framåt, säger förbundskaptenen.