Landslagets klimatkritik mot EM

”Mycket chartrade plan och extra flyg”

Publicerad 2019-06-09

Vi måste börja flyga mindre för att rädda vår planet.

Då ska EM nästa år spelas över hela Europa.

– Det känns onödigt, säger Marcus Berg.

De flesta är överens om att vi på grund av utsläppen måste börja flyga mindre för klimatets skull, för vår planets skull.

Samtidigt har Uefa bestämt att nästa EM ska spelas över hela Europa i ett nytt format i stället för i ett land, eller möjligen två, som tidigare.

Mästerskapet avgörs i tolv städer och länder, från Dublin i väster till Baku i öster, från Sankt Petersburg i norr till Rom i söder.

”Inte tänkt igenom från början”

Det innebär att massor av människor – spelare, ledare, förbundspampar och inte minst supportrar – kommer att flyga över hela kontinenten för att kunna delta och följa EM.

– Tänker man på klimatet så är det inte det bästa sättet. Det blir otroligt mycket resande och mycket chartrade plan och extra flyg. Det är kanske något de inte tänkt igenom från början. Det känns onödigt både ekonomiskt och miljömässigt, säger Marcus Berg.

Jakob Johansson:

– Det är en väldigt intressant ekvation och viktig fråga att ta upp globalt. Fotbollsmästerskap engagerar så otroligt mycket människor så det blir väldigt många människor som transporteras.

Kan tänka sig åka mer tåg

Fotbollslag på toppnivå flyger över huvud taget väldigt mycket, oftast för att få så smidiga förberedelser som möjligt inför sina matcher.

Johansson spelar i franska Rennes.

Skulle du kunna tänka dig åka mer tåg i franska ligan?

– Absolut.

Och ni skulle ändå kunna förbereda er?

– Ja, det tror jag. Det är ju svårare i ryska ligan till exempel.

Tappar folkfesten också

Johansson fortsätter:

– Det är jättebra att frågan tas upp hur man ska lösa det inom fotbollen och idrotten över huvud taget. Jag tror att det behöver tas politiska beslut på global nivå för att få till en förändring. Jag personligen hade inte haft några problem att sätta mig på tåget och åka igenom hela Europa.

– Men det är lika viktigt att diskutera hur vi ska transportera oss på ett miljövänligt sätt.

Albin Ekdal om ett EM utspritt över hela Europa nästa år:

– Det rimmar inte så väl med miljöaspekten. Men framför för allt rimmar det inte med folkfest och hela den biten som under min uppväxt var grejen med ett VM eller EM. Man åkte till ett land och så blev det en jävla fest där. Jag åkte runt med min familj i VM 2006 (i Tyskland). Det kommer naturligtvis försvinna när det blir en massa olika städer. Jag tycker att det är lite trist.