Sverige siktar på drömöppning i OS: ”Ska jävlas med USA”

Uppdaterad 2021-07-21 | Publicerad 2021-07-20

TOKYO. Några tunga nederlag, några riktigt sköna segrar.

Sverige kommer inte gå på halvfart i öppningsmatchen mot USA.

– Vi vill ju jävlas med USA i 90 minuter, säger Peter Gerhardsson.

Förbundskaptenen sitter i en annorlunda sits jämfört med gruppspelsmatchen mot USA i VM 2019. 

Då var Sverige redan klart för avancemang vilket gjorde att Peter Gerhardsson valde att rotera stora delar av laget. Det blev förlust, 0–2, trots en överlag tapper insats mot blivande VM-guldmedaljörerna. 

– Det var kanske en eller två spelare som hade kunnat spela 90 minuter då, resten hade inte klarat det, förklarar Gerhardsson.

– Sådana beslut måste man fatta ibland och då får man ta kritiken och bli kallad idiot. Det köper jag alla dagar i veckan. Under alla år har jag jobbat mycket med hur man kan slutföra matchen. Vem är lite tröttare, vem kan komma in och förändra? Kopplat till hur alla mår. Det är egentligen information som bara jag har, då får man köpa kritiken.

”Spelarna tror att vi kan vinna”

Nu möts nationerna återigen, om än i den första matchen av gruppspelet i Tokyo. Därefter väntar Australien och Nya Zeeland.

Hur resonerar man när det är första matchen och USA är gruppfavorit? Det måste bli en avvägning, hur mycket man ska gå för det, med tanke på att kommande motstånd är mer överkomligt? 

– Å andra sidan, skulle vi slå USA kan vi hamna i en bättre position. Det är där vi är i tankarna. Spelarna tror att vi kan vinna det här. Skulle det kännas helt omöjligt, då hade man kanske gjort det, säger Gerhardsson och tillägger:

– Det finns en taktisk tanke i den här matchen, vem som kan komma in och förändra, vem som kan starta. Vi vill ju jävlas med USA i 90 minuter. 

Det låter som att du redan har startelvan i huvudet?

– Ja, absolut. Så är det hela tiden. Startelvan kommer man snabbt fram till, men slutelvan diskuteras nästan mer. 

Seger: ”Måste sätta standaren”

Caroline Seger har några dåliga minnen från tidigare drabbningar (USA har fyra mästerskapssegrar kontra Sveriges tre) men det senaste, OS-kvartsfinalen i Rio 2016 under Pia Sundhage, väcker desto trevligare känslor.

Under Gerhardssons ledning har laget tagit ännu fler kliv de senaste åren, menar lagkaptenen.

– För vår del handlar det mycket om att vi behöver ha den tron när vi går ut och möter bättre motstånd. Vi behöver fortsätta göra de sakerna vi är framgångsrika i, fortsätta tro på sättet vi har tränat på. Där tycker jag att vi har utvecklats extremt mycket. Jag tror inte att man ska lägga så stort fokus på allt snack runt om kring, säger hon.

Är det en fördel eller nackdel att möta USA i första matchen?

– Det är en svår fråga, för man vet aldrig om det är positivt eller negativt. Om vi får ett positivt resultat, vad innebär det för nästa match? Och så vidare. Vänder man på det så blir det kanske en måstematch, och så är man ute. 

Caroline Seger tar VM-mötet 2007, en förlust som slutade med att Sverige åkte ur direkt i gruppspelet, som ett exempel.

– Man kan alltid sia om saker men i slutändan är alla matcher viktiga. Det är oerhört viktigt att vi går ut nu och sätter standaren för vilka vi vill vara i den här turneringen, säger hon.

Matchen spelas 10:30, svensk tid. Förutom USA ingår även Nya Zeeland och Australien i gruppen.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll