Efter omtalade insatsen – Hasse Backe lugnar svenska folket

Uppdaterad 2021-06-27 | Publicerad 2021-06-25

GÖTEBORG. När resten av Sverige satt och bet på naglarna mot Polen var Hasse Backe lugnet själv.

Är han lika oberörd av annat som svenska folket oroar sig för? Midsommarvädret? Regeringskrisen? Pandemin?

Och vad tycker han om det svenska spelet?

Vem vill han ha in i den svenska startelvan?

Här svarar tv-experten.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Sveriges gruppseger, Dejan Kulusevskis inhopp och Robert Lewandowskis mål och ribbträffar var förstås de stora snackisarna efter matchen mot Polen.

Men inte långt efter kommer Hasse Backes lugn.

– Känslan efter 45 minuter är att det här är ganska enkelt, det här var inte så svårt. Total kontroll, sa TV4-experten, på plats i S:t Petersburg som bisittare under hela matchen, i halvtid.

69-åringen fortsatte på ungefär samma sätt i andra halvlek samtidigt som svenska folket satt som på nålar när Polen hämtade in 0–2 till 2–2.

Backes lugn och tvärsäkerhet provocerade tittarna, som avreagerade sig på sociala medier.

”Ser vi samma match?”, twittrade någon.

”Backe har ju tappat det helt”, skrev en annan.

”Jag vill höra Backe förklara hur det ligger till i regeringskrisen”, twittrade en tredje.

Till och med en av Sveriges största poddar, ”Filip & Fredrik”, fångade upp Backes kommentering i sitt avsnitt på torsdagsmorgonen.

– Jag vill dricka hans jävla trollbrygd och gå genom livet och tro att allting ska gå bra, sa Fredrik Wikingsson.

Hasse Backe.

”Aldrig varit med om det”

Du typ välte internet i går, Hasse?

– (Skratt) På grund av att man är lugn. Det är bra, det är bra.

Har du varit med om en sådan respons någon gång för egen del?

– Utan att ha tagit del av den ordentligt och veta exakt vad den innehåller så tror jag aldrig jag varit med om det, nej.

Vad säger du till dem som undrade om ni såg samma match?

– Jag sätter mig gärna med vem som helst som tycker så och ser igenom matchen och tar en diskussion. Det har jag inga problem med. De kan bestämma tid och plats, när som helst och var som helst – jag ställer upp.

Till och med när Polen kvitterade var Backe optimistisk då polackernas segerjakt skulle öppna upp för svenska kontringar. Han fick rätt.

– En eller två chanser får man alltid när motståndaren måste gå för att vinna.

Efter att en kompis ringt och berättat om ”stormen” i sociala medier valde Backe att på torsdagsmorgonen se om andra halvlek.

– Efter att gjort det tycker jag inte att jag hade någon anledning att inte vara lugn. Förutom Polens två mål hade de, snällt räknat, två distansskott från positioner som inte var speciellt bra. Och så hade vi Lewandowskis dubbla ribbträffar i första. För mig hade Polen fem chanser i matchen. Det jag menade var att matchbilden blev inlägg, inlägg, inlägg och Danielson och Lindelöf vann ju exakt alla dueller så det skapades inga chanser där över huvud taget.

– I andra halvlek hade Alexander Isak den bästa chansen förutom Lewandowskis mål och Sebastian Larsson hade två bra möjligheter. Från den 70:e minuten upplevde jag att Sverige blev låga på grund av att Polen lyckades spela ut på sina wing backs. Men jag slutade räkna inläggen när de kommit till 17 utan att det hade blivit någon farlighet. Defensivt kan jag inte påstå att jag kände någon stress över huvud taget.

Vill byta ut Ekdal för Claesson

Men det svenska anfallsspelet lämnar en del övrigt att önska till och med för Hasse Backe.

– Jag vill, och det vill väl alla, se Sverige styra matchbilden i större utsträckning. Nu får man mest jobba och slita. Det måste vara målet, det måste vara den utveckling man pratar om: hur ska vi styra matchbilden på ett bättre sätt? För att gå vidare måste man kunna göra det.

– Då behövs det konstruktiva spelare, för då får du längre bollinnehav. Spelare som Isak, Kulusevski, Forsberg och Claesson, som är säkra med bollen, skulle underlätta för att få längre anfall. Sedan behöver man få igång Kristoffer Olsson. Om man väljer att kritisera honom ska man tänka på att bollarna nu mest spelats över honom. Han måste bli mycket mer delaktig i anfallsuppbyggnaden.

Vilken startelva skulle du vilja se mot Ukraina?

– Där bak är det samma som spelat hittills. På mittfältet från höger: Claesson, Larsson, Olsson och Forsberg. Längst fram Isak och Kulusevski. Det är svårt att gå förbi Kulusevski efter det inhoppet, där han sårade Polen något alldeles oerhört. Anledningen till att eventuellt vila Albin Ekdal är han ser sliten ut. Rent defensivt gjorde han en djävulskt bra match i går. Men frågan är om hans fysiska status håller.

Vad säger du om Sveriges halva av slutspelsträdet kontra den andra?

– Det är ingen tvekan om att det är stor skillnad alltså. Där ser man vad gruppsegern betyder, att slippa Belgien och de gängen på den andra halvan.

Hur långt går Sverige?

– Kvartsfinal.

Vilka vinner EM?

– Frankrike.

Regeringskrisen är inget som oroar Backe.

”Vadå regeringskris”

Med tanke på vilket lugn Backe spred i går tänkte vi att han skulle få ge sin syn på några andra saker som svenska folket oroar sig för de här dagarna, som...

...midsommarvädret?

– Det är jag inte det minsta orolig för. Jag bryr mig inte.

...regeringskrisen?

– Vadå kris!? Vi har el, vi har vatten, vi har mat. Inte fan ser jag någon kris.

...pandemin?

– Man ser ju ljuset nu. Där har det funnits en oro för egen del då jag gått igenom en hjärtoperation och grejer. Nu är jag dubbelvaccinerad, har haft corona och har en satans massa antikroppar. Jag känner mig säker. Det börjar säkert släppa nu.

...klimatet?

– Mm. Jag är för dåligt insatt i klimatfrågan. Men jag beundrar de som strider och slåss för den.

...hur det går för Sverige mot Ukraina?

– Det är en väldigt bra chans för Sverige. Ukraina är absolut en överkomlig motståndare på papperet. Jag säger 2–1 till Sverige.

Vi har alltså inte så mycket att oroa oss för här i världen – om vi lyssnar på Hasse Backe.

Sverige-Ukraina: Allt inför åttondelsfinalen

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare