Fiaskot: Utslaget – av ’Lag Europa’

avAndreas Käck, Erik Karlsson, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Hockeyvärlden talade om en ”drömfinal” mellan Sverige och Kanada.

Det blir inte så.

”Lag Europa” chockade alla och snuvade Tre Kronor på finalplatsen – efter seger i förlängning.

– Just nu känner man bara stor besvikelse, säger Henrik Lundqvist.

De pekades ut som turneringens svagaste lag.

Flera experter avfärdade dem som ett ”låtsaslag”.

Men ”Lag Europa” chockade alla.

Hopkoket, som består av spelare från åtta olika nationaliteter, tog sig hela vägen till final i World Cup efter ännu en sensationell seger mot Rikard Grönborgs Tre Kronor.

Erik Karlsson tog matchen till förläning via ett sent kvitteringsmål till 2-2. Men där avgjorde Tomas Tatar med sitt andra mål för kvällen.

Videogranskades

Det blev dock extremt dramatiskt.

Domaren valde att videogranska det avgörande målet för att se om Tatar använt en sparkrörelse med sin skridsko för att fösa in pucken i mål. Men efter en kort granskning kom beskedet att målet godkändes.

– Jag hade varit bakom målet och spelat bort pucken. Jag lyckas göra första räddningen, men jag får en dålig vridning i kroppen och hinner inte komma över, säger Henrik Lundqvist.

Om den eventuella sparkrörelsen säger han:

– Vet inte, det är en snabb sekvens. Det händer så snabbt och det är svårt att se om den tar på hans klubba eller om den tar på skridskon. Sen när det blir videogranskning i ett sådant läge ... man vet ju att det krävs ett mirakel om man ska vara ”vid liv” efter det.

”Det suger”

Det blir alltså Kanada-”Lag Europa” i final i World Cup 2016.

– Vi var inte bra nog för att gå vidare. Vi gillade våra chanser i ”sudden” och vi hade några bra chanser, men sen är det tufft att åka på ett sådant mål. De (”Lag Europa” är ett bra lag, men det suger att vara på den förlorande sidan..., säger Victor Hedman.

– Jävligt surt just nu. Men de gör det lite bättre än oss den här matchen, säger Erik Karlsson.

Henrik Lundqvist fyller i:

– Just nu känner man bara en stor besvikelse. Vi hade en riktigt bra chans att ta oss till final här. Nu får vi inte den chansen. Det svider.

”Henke” är också osäker på framtiden i landslaget för egen del.

– Man vet inte när det blir nästa gång, om man får chansen att spela. Man får försöka göra så bra man kan och se om det blir fler chanser. Det här var ju en stor möjlighet för många av oss att få vinna en stor titel, så det är klart att det svider. Men jag hoppas vi får fler chaner. Nu vet vi ju inte vad som händer med OS om två år, så det är bara att avvakta och se.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publicerad: