Trav

”Svårt att förklara vad en seger skulle betyda”

Lucas Wallin om att träna favoriten i Hambletonian: ”Måste våga satsa för att vinna”

Av: 

Micke Korhonen

29-årige Lucas Wallin drömmer om att vinna ett av världens största travlopp – Hambletonian.
29-årige Lucas Wallin drömmer om att vinna ett av världens största travlopp – Hambletonian.

TRAV

Lucas Wallin, 29, har gjort succé som tränare i USA.

Nu jagar han titeln i superloppet Hambletonian.

– Det är svårt att förklara vad en seger skulle betyda för mig, säger Lucas till Trav365.

Om mindre än två veckor smäller det på andra sidan Atlanten. Meadowlands dukar upp till travfest och höjdpunkten är givetvis Hambletonian, ett storlopp för treåriga hästar. I en av huvudrollerna ser vi tränarbegåvningen Lucas Wallin som är mannen bakom loppets på papperet bästa hingst.

Treårige Rebuff vann i fjol en Breeders Crown-final med 600 000 dollar i samlad prispott och kan vara den som ordnar andra raka segern för Sverige, ett år efter att förre chefen Åke Svanstedt vann med Captain Corey.

– Han har en fantastisk personlighet och vet när det är allvar. Sedan är han otroligt snabb och kan accelerera från jogging till 05-fart på några steg. Det är svårt att förklara vad en seger skulle betyda för mig. I mina ögon är Hambletonian ett av de tre största loppen i världen tillsammans med Elitloppet och Prix d'Amerique, berättar Lucas för Trav365.

Hyllar Åke Svanstedt: ”Fantastiska år”

Lucas har fått hästarna med modersmjölken. Morfar var en van hästkarl och mamma en begåvad ryttare. Hon ställde alltid upp för honom när han som ung grabb ville besöka en travbana. Än i dag följer hon varje steg sonen tar i sitt nya hemland.

Morbror Joakim Wallin, proffstränare på Mantorp, var också en stor förebild under uppväxten och Lucas hade tidigt bestämt sig för vad han ville bli i livet.

Han har genom åren bland annat arbetat hos Bas Crebas, Stefan Persson och en viss Svanstedt. Hos den senare arbetade han som andretränare under knappt tre år och minns tiden hos travlegendaren med glädje.

– Det var tre fantastiska år och jag har lärt mig otroligt mycket av Åke, vilket jag är honom evigt tacksam för. Det har bitvis varit väldigt tufft att stå på egna ben men det är något som jag ändå aldrig har ångrat.

Jagar titel i Hambletonian: ”Nöjda”

Sedan några år tillbaka håller han till på samma gård i New Jersey som tränarkollegan Marcus Melander. För dagen har Lucas 23 hästar på träningslistan och samtliga är två eller tre år gamla.

När får vi se dig tävla med en 14-åring, som exempelvis On Track Piraten?

– Det är en bra fråga. Kanske aldrig? Jag följer svensk travsport mycket och ”Piraten” är en fantastisk häst. Det är klart att det är bra för sporten att ha de här gamla hästarna som startar på V75, men personligen trivs jag väldigt bra med vårt upplägg.

Stallets stora stjärna är treårige Rebuff, som av många ses som förhandsfavorit till att vinna Hambletonian första helgen i augusti.

Kusken Tim Tetrick vid segern (Stanley Dance Memorial) med treårige superlöftet Rebuff.

”Föll pladask för honom”

Som tvååring var Rebuff allt annat än färdig och kämpade bitvis med den mentala biten. För att hålla honom lugn i loppen så gick han med fast bomull i öronen och balansen bestod av tunga järnskor, vilket man alltså ändrade på den gångna helgen.

– Han var väldigt osäker och energisk i fjol, då kunde man inte riktigt ladda med honom, men i år har han utvecklats något enormt under vintern. Jag kan inte säga att han har någon svaghet längre.

Hästen ropades in av Wallin själv för hela 200 000 dollar. En chansning på alla sätt och vis då han vid köpet ännu inte hade säkrat en färdig ägarkonstellation. Han fastnade för Rebuffs exteriör och utstrålning och den gamblingen har, minst sagt, burit frukt.

– Jag föll pladask för honom på auktionen och försökte hitta ägare utan att någon nappade i början. Det var dock upp till mig att lösa detta då jag inte ville släppa honom, även om det är riskabelt. Du måste våga satsa för att vinna.

”Det är otroligt spännande”

För dagen äger han fortfarande 15 procent och tycks ta favoritskapet med ro.

– Det är otroligt spännande och jag har hellre en av favoriterna än en högoddsare. Mycket kan hända men just nu kan vi inte vara nöjdare än vad vi är. Att vinna vore en fantastisk bedrift och då är han nästan per automatik en avelshingst.

Tuffaste konkurrenten på förhand?

– Nu när det blivit officiellt att Joviality ska starta så får jag lov att säga att det är hon. I dagsläget står det nog mellan henne och Rebuff, men det har hänt många gånger att en tredje eller fjärde häst står som slutsegrare.

Wallin har till dags datum aldrig lyckas kvala in en egentränad häst till huvudloppet, men väl upplevt Hambletonian som kusk bakom Cuatro de Julio, dock utan någon större framgång från ett dåligt startspår. I år är tanken att han ska försöka kvala in två till finalen. Förutom Rebuff har han även kapable BA Superhero i stallet.

– Det är en fin hingst som dock var lite sämre i den senaste starten. Vi har dock våra aningar om vad det beror på och vad vi ska ändra på.

Lucas Wallin

Drömbröllop – snart väntar papparollen

Livet leker för Lucas just nu. Visserligen tvingas han kliva upp tidigt om mornarna för att hästarna ska hinna genomföra sina träningspass innan solen står i zenit, men i övrigt har han inget att klaga på.

Han trivs som fisken i USA där han vinner lopp i parti och minut. Säsongstävlandet tycker han också är en höjdare, med en hel del vinterro.

Så du saknar inte istrav uppe i Boden?

– Nej ni, fy fan. Hua alltså. Något jag däremot saknar är kärleken för sporten som finns på ett annat sätt i Sverige. Här borta är det mer pengar och business. Det finns dock positiva saker på båda sidorna.

I våras gifte han sig med Mikaela Melander, tränarkollegan Marcus syster, vilket Trav365 har rapporterat om. Senare i år väntar paret dessutom tillökning. Men först ska Wallin försöka nå sina drömmars mål på tävlingsbanan, och vem vet... på sikt kanske vi får se honom flyga över till Sverige för att starta i Elitloppet?

– Det hoppas jag verkligen. Att få tävla på Solvalla hade varit otroligt häftigt, en höjdpunkt för mig, och jag hoppas kunna komma över med någon häst i framtiden. Om Reburr får ett bra år i år är det däremot mycket som tyder på att han kommer att bli avelshingst efter denna säsong, avslutar Lucas.

Här kan du se segerloppet på Hambletonians hemsida. OBS: Extern länk.

Hambletonian avgörs den 6 augusti på The Meadowlands Racetrack i New Jersey, USA. Försöken körs på samma bana lördag 30 juli.

Travprofilerna Mikaela Melander och Lucas Wallin gifte sig den 18 april i år i USA.
Publisert:

LÄS VIDARE

Profilernas drömbröllop: ”Bästa dagen i mitt liv”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

New Jersey

Åke Svanstedt

USA