Sluta svartmåla afghaner, Jimmie

Debattören: Åkesson ser bara de fåtal afghaner som missköter sig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-07-08 | Publicerad 2021-07-07

De flesta av mina afghanska kompisar jobbar dag och natt inom bland annat vård och omsorg och hjälper de som behöver hjälp. Men detta ser inte Jimmie Åkesson, skriver Safiollah Alizadeh, sjuksköterskestudent.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, nämner i sitt partiledartal i Almedalen afghaner som ett samhällsproblem och fortsätter sprida hat som vanligt. Han har nämnt afghaner gång på gång som om det bara är afghaner som har invandrat till Sverige.

Som vanligt ställer Jimmie Åkesson grupper mot varandra. Han ställer pensionärer, funktionsnedsatta och sjuka mot invandrare. Han ser inte de invandrare som jobbar dag och natt och hjälper just pensionärer, funktionsnedsatta och sjuka.

Jag själv har bott i Sverige i nästan sex år och sedan fyra år har jag jobbat vid sidan av mina studier och hjälpt de som behöver hjälp. Jag har jobbat inom äldreomsorg, LSS och på olika avdelningar på sjukhus.

Just nu pluggar jag till sjuksköterska och jobbar som timvikarie som undersköterska på Gävle sjukhus. De flesta av mina afghanska kompisar jobbar dag och natt inom bland annat vård och omsorg och hjälper de som behöver hjälp. Men detta ser inte Jimmie Åkesson.

Han ser bara de fåtal afghaner som missköter sig och använder det som ett argument för att smutskasta och svartmåla alla afghaner. Det finns tusentals afghaner i Sverige som jobbar dag och natt och betalar skatt.

Det finns tusentals afghaner i Sverige som jobbar som ingenjörer, läkare, jurister, bilmekaniker, poliser, lärare, sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträde etcetera.

Men så klart väljer Jimmie Åkesson att inte prata om de afghanerna.

De flesta svenskar som har mött afghaner, som har pratat med afghaner och lärt känna afghaner, har en helt annorlunda bild av afghaner i jämförelse med de svenskar som inte har lärt känna afghaner (de som inte lärt känns oss har ofta bara sett afghaner i media och bara sett den negativa bilden av afghaner).

Jag som en stolt afghan har kämpat och kommer att kämpa för ett bättre Sverige och kommer att stå upp mot rasism vare sig Jimmie gillar det eller inte.


Safiollah Alizadeh, sjuksköterskestudent


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.