SKL, ni offrar oss för att verka sparsamma

Patientföreningen för hyperhidros i slutreplik till SKL om rätt till vård

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-06-10

Med sin nya prislista vill byråkraterna på SKL gärna framställa sig som värnare av skattebetalarnas pengar. För att bevisa detta har de valt att spara på oss, en liten patientgrupp som lider av en sjukdom som många tycker är skamfylld och som ofta begränsar oss i våra vardagliga liv, skriver Patientföreningen för hyperhidros i sin slutreplik till SKL om rätt till vård.

DEBATT. SKL antyder att de inte försöker hindra patienter som lider av hyperhidros att få behandling, men i praktiken är det exakt vad de gör.

SKL har tagit fram en sammanställning av vad kostnaden är för att behandla sjuklig svettning inom de olika sjukvårdsregionerna i Sverige (en ”prislista”). Det har SKL gjort i ett enda syfte, nämligen att begränsa antalet svenska patienter som ska få möjlighet att söka sig till behandling i ett annat EU-land. Därför har SKL och regionerna genom baklängesräkning också kommit överens om att kostnaden för behandlingarna i Sverige är låg. Låg kostnad i Sverige innebär låg ersättning till vårdgivarna. Det ska inte ska löna sig för privata vårdgivare, vare sig i Sverige eller något annat EU-land, att erbjuda behandlingar. Ersättningen är till och med satt så lågt att den inte ens täcker kostnaden för de läkemedel som används vid behandlingarna. Är inte detta agerande en uppenbar åtgärd för att hindra oss att få behandling?

Men som om detta inte räckte har SKL och regionerna dessutom bestämt att det bara är behandlingar av armhålor och händer som ska tas upp på listan över behandlingar som ersätts. De av oss som behöver behandling på andra delar av kroppen får ingen ersättning alls. Dessa personers lidande ägnar man ingen tanke åt.

Åsa Sandgren Åkerman skriver i sitt svar till oss att “Självklart ska de patienter som lider av hyperhidros få den behandling de behöver”. Men hur? Är detta bara tomma ord? Det framstår som att behandling till alla är en självklarhet - men i verkligheten har våra möjligheter till behandling ytterligare begränsats och för många helt stängts ner.

Det må vara Försäkringskassan som tar slutgiltiga beslutet om utlandsvård, men deras beslut baseras på SKL:s missvisande prislista. Så när Åsa Sandgren Åkerman lägger över skulden på Försäkringskassan förefaller det ogenomtänkt eller som ett sätt att undvika kritiken.

Med sin nya prislista vill byråkraterna på SKL gärna framställa sig som värnare av skattebetalarnas pengar. För att bevisa detta har de valt att spara på oss, en liten patientgrupp som lider av en sjukdom som många tycker är skamfylld och som ofta begränsar oss i våra vardagliga liv. Förmodligen tror de att vi som tillhör denna grupp väljer att tiga. Men det kommer vi inte att göra längre. Vi tänker inte låta oss offras för att SKL ska framstå som sparsamma.

Styrelsen i Patientföreningen för hyperhidros
Metha Engqvist Griffiths
Barbro Norgren Forsberg
Anna Sandberg
Tomas Lidén
Lovisa Hafstrand


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här