Våra hjärtan är öppna – låt de unga få stanna

33 kända svenskar i upprop: Sverige måste stå upp för medmänsklighet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-11-17 | Publicerad 2017-11-16

Vi hoppas att Sverige återigen ska stå upp för medmänsklighet och humanitet och låta de ensamkommande ungdomarna stanna, skriver 31 kända svenskar.

DEBATT. Den 29 september för två år sedan, mitt under det stora flyktingmottagandet, samlades vi i ett fullsatt Globen med hela svenska folket som publik. Vi sålde slut alla biljetter på tre timmar och den kvällen visade Sverige ett starkt engagemang, kärlek och medmänsklighet. 

Vi levde mitt i den pågående flyktingkrisen och varje dag tog sig tusentals människor som flytt från krig och oroligheter till Europa och Sverige på livsfarliga vägar över dödliga hav.

Vi såg bilder med överfulla gummibåtar på tv, vi träffade människor som bar sina väskor på svenska tågstationer. Vi mötte hopp om en bättre framtid och om ett liv. Vi höll upp välkomnande skyltar när de kom och våra hjärtan öppnades och vi var många som kände att vi kunde göra något för någon annan. 

Den septemberkvällen hösten 2015 skramlade vi tillsammans med svenska folket ihop 40 miljoner kronor till förmån för UNHCR och de flyktingar som var i behov av akut hjälp. Alla var med. Alla var engagerade. I kommuner samlade människor ihop kläder, madrasser, mat till behövande och jobbade skift i tillfälliga boenden.

Vi öppnade våra hjärtan och arbetade dag och natt för att göra tillvaron lite mer dräglig för alla de som sökt skydd i vårt land i norr. 

Sedan dess har engagemanget på många håll i Sverige fortsatt att brinna starkt och levt vidare. Tusentals familjer har fått nya familjemedlemmar och tagit emot ensamkommande barn i sina hem. Många skolor har fått nya elever som snabbt lärt sig svenska och läst in gymnasieämnen på rekordtid. Fotbollsklubbar har fått nya spelare och ideella föreningar har slitit dygnet runt för att stötta ungdomarna. Sverige har fått nya unga invånare som rotat sig och är en otrolig tillgång till vårt samhälle. 

Nu står vi här två år senare, med lika öppna hjärtan, men med sargad kraft och sinande hopp.

Nu riskerar de som kom som ensamma barn innan den nya lagen drevs igenom att utvisas till en farlig och oviss framtid och vi är många som vädjar till regeringen att de inte ska straffas för att handläggningstiderna varit orimligt långa.

De flesta som nu ska utvisas skulle ha fått stanna om inte asylprocesserna hade dragit ut så på tiden. Vi hoppas att Sverige återigen ska stå upp för medmänsklighet och humanitet och låta de ensamkommande ungdomarna stanna.


Carola Häggkvist
Björn Kjellman
Gunilla Röör
Jonas Gardell
Måns Herngren
Shirley Clamp
Malena Ernman
Niklas Strömstedt
Martina Haag 
Pernilla Wahlgren
Helen Sjöholm
Per Andersson
Louise Hoffsten
Danny Saucedo
Molly Sandén
Peter Jöback
Oscar Jöback
Lisa Nilsson
Marika Willstedt
William Spetz
Hannes Holm
Tomas von Brömssen
Hanna Hedlund
Bianca Kronlöf
Tiffany Kronlöf
Thom Gisslén
David Granditsky
Christine Meltzer
Philip Zandén
Lasse Holm
Babben Larsson
Anna Stadling
Andreas Johnson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.