Se verkligheten, läget är inte under kontroll

Slutreplik från SD i Malmö om folkbokföring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-28

Jag vill varken skönmåla eller svartmåla, men låt oss vara överens om att det är dags att agera kraftfullt, skriver Magnus Olsson.

SLUTREPLIK. Uppenbarligen är det så att undertecknad och Elisabeth Båvall har olika uppfattningar om hur verkligheten ser ut.

Jag vill varken skönmåla eller svartmåla, men låt oss vara överens om att det är dags att agera kraftfullt.

I dag är det mer än sex år sedan som folkbokföringsregistret kompletterades med lägenhetsnummer. Det är därför ansvarslöst av Skatteverket att det fortfarande förekommer att tiotals personer är folkbokförda på samma lägenhetsnummer.

Verkligheten är att Skatteverkets försummelser inbjuder till fusk, men kontrollsamordnaren inom folkbokföring Elisabeth Båvall medger enbart att det ”kan förekomma fel” i folkbokföringsregistret.

Båvalls inställning är häpnadsväckande, men helt logisk om Skatteverket vill ge sken av att det är lugnt, att de har läget under kontroll, när verkligheten visar annorlunda.

När felen som förekommer genererar stora problem för en kommun som till exempel Malmö gömmer sig Båvall bakom det självklara påståendet att de flesta flyttningar är korrekta.

Båvall kan inte ens ge avsiktsförklaringen att landets flyttkontrollhandläggare på folkbokföringen inte får tas i anspråk för annat än flyttkontroll. Denna underlåtenhet innebär i realiteten att inte heller i fortsättningen kommer flyttkontrollen att prioriteras.


Magnus Olsson, kommunalråd Malmö (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln