Fem goda skäl att njuta

Publicerad 2014-09-19

Glöm att det skulle vara syndigt att njuta!

Det enda som är synd är att du kan gå miste om allt njutbart.

För när du njuter höjs ditt välbefinnande, din stessnivå sänks och du blir mer närvarande.

1 Mer närvaro

All njutning kommer till dig genom din kropps fem sinnen. Du behöver vara närvarande i stunden för att känna doften av rosorna, möta leendet från ett barn eller njuta av massagen. Grubbel och tankar kan lätt ställa sig i vägen för alla möjliga sorters njutning – men medveten närvaro vid fysisk njutning kan också enkelt ställa sig i vägen för grubbel och tankar! Fysisk njutning för dig tillbaka till nuet, oavsett om du njuter av dagens första kopp kaffe, tvättar händerna med en väldoftande tvål eller gosar med någon du tycker om.

2 Mer lycka

Oavsett om njutningen handlar om gårdagen, nuet eller morgondagen visar forskning att själva vanan att njuta av tillvaron är förknippad med intensiva och återkommande lyckokänslor! Flera studier, bland annat från University of Chicago, visar att njutningsbenägna människor dessutom har bättre självförtroende, är mer utåtriktade och tillfredsställda! Ofta finns fler glädjeämnen än vi tar oss tid att uppskatta – att efterrätten är god eller sommarkvällen vacker är inte samma sak som att du stannar upp och njuter av det. Utan att förändra något i ditt liv kan du göra det skönare, vackrare och lyckligare bara genom att medvetet njuta mer!

3 Ökad optimism

Du kan också njuta i förväg av saker du ser fram emot! Forskning har visat att personer som ofta känner positiv förväntan och kan njuta av att föreställa sig roliga saker är extra benägna att vara optimister! Deras förmåga att njuta i förväg gör att de väntar sig att bra saker kommer att hända och därför ser optimistiskt på framtiden. Dessa personer brukar också ha ett intensivt känsloliv, vilket gör att de känner sin positiva förväntan starkt. Avsätt en stund varje dag åt att njuta i förväg av din semester, planerade resor, dejter, möten och äventyr!

4 Skydd mot stress

När du varit närvarande och njutit förvandlas alla dina sköna upplevelser till fina minnen som du kan uppleva igen och igen. Varför njuta av livet bara en gång när alla dina positiva minnen är som ett bibliotek av härligheter? Studier visar att personer som har för vana att ofta tänka tillbaka på sköna saker som de upplevt tidigare i livet är mindre stressade än andra! När du njuter i efterhand för du tillbaka minnena till nuet, och blir samtidigt lugnare.

5 Mindre negativa känslor

De som är duktiga på att finna glädje i nuet genom att bejaka positiva känslor och uppskatta det som är bra är i genomsnitt mindre deprimerade och upplever färre skuld- och skamkänslor än andra, visar forskning! Njutning är med andra ord mycket viktigt för ditt psykologiska välbefinnande och något du ska göra ofta – helt utan dåligt samvete!

Linnea Molander

Följ ämnen i artikeln