”Spinning är en mycket effektiv from av konditonsträning”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-16

Motionsexpert Petra Thorén svarade på läsarnas frågor

anna säger: Hur svårt är det att gå ner i vikt (kroppsfett) men samtidigt öka i muskelmassa, ska man fokusera på en sak i taget?

   Petra Thorén säger: Hej Anna! Försök att köra en kombinerad konditionsträning och styrketräning. Konditionsträna tre pass om du kan i veckan, gärna två distanspass och ett hårt intervallpass. Kör styrketräning två dagar, till exempel överkropp en dag/ underkropp en dag. Är du ovan vi styrketräning börja med låga vikter och många repetitioner, men efterhand som du vant dig öka till tyngre vikter och färre reps.

GinaTherese säger: Hej!

Jag undrar om det är effektivt med den s.k häcksparken när man står bredbent och växlar ben samtidigt som man "sparkar sig där bak". Känner efter nån minuts övning att rumpan fått sig ett lyft, men fungerar det på sikt? Vore tacksam för svar!

   Petra Thorén säger: Hej Gina! Jag misstänker att det är den övningen som man ofta använder i aerobic, en form av legcurl. Den tar på baksida lår och rumpa. Är du ovan så blir det en form av styrketräning i sig, men efter hand så bör du öka belastningen för att få en bra effekt. Du kanske kan använda dig av gummiband eller en viktmanschett runt ankeln.

Johan säger: Vad är bästa sättet för att förbränna fett? Det har börjat samla sig lite runt magen och det vill jag ha bort. Vad är bäst? Promenader, löpband, styrketräning, sit-ups, etc?

   Petra Thorén säger: Hej Johan! Egentligen skulle jag kunna säga: rör på dig så mycket som möjligt. För att hålla igång förbränningen är det bra att röra sig ofta, så ta trappor, cykla, gå på lunchpromenad. När det gäller mer renodlad träning kan du välja den konditionsträning som passar dig bäst, om det är raska promenader eller jogga på löpband spelar mindre roll. Sen får du komplettera med styrketräning för magen, helst för hela bålen. Där rekommenderar jag dig så kallade corepass, det är balans/stabilitetspass för hela bålen. Finns på många gym.

Ann säger: Hej Petra! Hur ska man som tjej undvika att få så "bulliga" armar av styrketräning? Försöker att inte köra så tungt, men det känns ändå som att armarna blir så "bulliga". Jag är rätt smal i övrigt å vill inte ha jätte tjocka armar...utan smalare armar med mer tydliga muskler.

   Petra Thorén säger: Hej Ann! Risken att dina armar ska se bulliga ut är ganska liten, de kommer att se mer välformade och starkare ut än innan. En sak som du kan testa, som jag tycker ger fin form på armarna, är att köra ett tungt styrkepass för armarna i veckan och sedan en till två dagar poweryoga. Du får styrkan och smidigheten. Det finns poweryoga på dvd, som du kan göra hemma. Kanon om kvällarna!

Linda säger: Hej! Om man vill gå ner ett par kilo innan sommaren är det vettigt att då styrketräna 3 dagar i veckan och köra ett konditionspass i veckan?

   Petra Thorén säger: Hej Linda! Om målet är att gå ner i vikt ska du snarare förändra fördelningen, tre konditionspass och ett pass styrka i veckan. Eller i alla fall två av varje.

nadja säger: Hej! Jag undrar hur man kan träna kondition hemma?

   Petra Thorén säger: Hej Nadja! Om börjar med att du utgår från hemmet så är ju promenader och jogginturer mycket effektivt och praktiskt. Om du menar i hemmet så finns det ett par alternativ: Du kan köpa en motionscykel och köra på, eller en liten trappmaskin. Vill/kan du inte investera i det är hopprep ett bra alternativ. Du kan hoppa både lågintensiv och högintensivt. Du kan också köpa en träningsvideo med aerobics eller jympa som du kan genomföra hemma. Lycka till!

anna säger: Är det ok att styrketräna om man känner sig lite småkrasslig med ändå inte helt sjuk?

   Petra Thorén säger: Hej Anna! Generellt ska man inte träna när man har en infektion i kroppen, framförallt inte om man har antydan till feber och ont i halsen. Man ska främst akta sig för att köra konditionsträning. Har du mycket små symptom men ingen feber så tycker jag att du ska börja med att gå en rejäl promenad. Se hur kroppen reagerar - känns det bra, gör om samma sak nästa dag och är det fortfarande ok så kan du köra styrka. Men reagerar kroppen negativt, så vila och ta bara lugna promenader.

anne_ly säger: Hejsan! Tänkte bara fråga om spinnig räcker för mig att gå ner i vikt... är 1,70cm 75kg. Tränar ca 3-4 ggr i veckan?

   Petra Thorén säger: Hej! Det verkar inte som att du har en stor övervikt, så se till att din viktnedgång blir lagom stor och går långsamt. Spinning är en mycket effektiv och bra form av konditionsträning som också ger dig uthållighetsstyrka i benen. Jag tycker dock att det vore bra om du en dag i veckan kör styrketräning, du kan välja att göra det i grupp eller på gymmet själv. Se också över din kost, ta bort synligt fett och socker - ät regelbundet och allsidigt så ska du säkert lyckas.

Susanne säger: Hej Petra, jag tränar step och body pump ungefär fem gånger i veckan. Jag ser resulat på armar och axlar men rumpan är fortfarande slapp. Hur ska jag göra för att få bort mina ridbyxlår så fort som möjligt. I övrigt är jag helt nöjd med min kropp och skulle jag få rumpan lite fastare hade det gjort mig otroligt lycklig. M V H Susanne

   Petra Thorén säger: Hej Susanne! Du skulle kunna byta ut ett pump-pass mot ett rejält styrkepass för ditt säte/dina ben i gymmet. Om du inte vill det så försök att lägga på lite mer vikt när du kör ben på pumpen. Nä du tränar din step för ben och rumpa en bra träning, var noga med att ta ut rörelserna ordentligt och genomför dem korrekt så träningen blir så effektiv som möjligt. Händer det fortfarande inget så kanske du ska fundera på att byta ut ett-två pass mot något helt annat.

Mikael Tatti säger: Hejsan, är det bättre att gå och jogga en lång sträcka än att springa en kort sträcka?

   Petra Thorén säger: Hej Mikael - det beror på vad man är ute efter. Du gör av med samma energi oavsett om du går eller springer, om sträckan är lika lång. Kroppen kommer använda lite olika fördelning mellan energikällorna däremot. När du springer så får du ju upp pulsen lite mer och det är bra för ditt hjärta. Är du van vid att träna så kommer du inte upp i puls av en promenad så du är det bra om du springer. Men välj det som passar dig själv bäst!

   Petra Thorén säger: Mikael: Jag ser jag att jag missuppfattat din fråga, sorry. Joggar du en lång sträcka tränar du mer lågintensitv, springer du en kort sträcka i högre tempo blir det en tuffare konditionsträning. Så återigen beror det på vilket syfte du har. Vad som är bra beror på vad du vill ha ut av träningen.

säger: Är simning bra om man vill gå ner i vikt? I så fall, hur ofta bör man simma och hur länge?

   Petra Thorén säger: Hej! Simning är en bra och skonsam träningsform. För att man ska få upp flåset lite är det bra om man simmar tekniskt rätt, gärna med huvudet ner mot vattenytan vid bröstsim till exempel. Är du helt ovan så börja simma två-tre dagar veckan, lite lugnt omkring 1000 meter. Öka sedan efter hand. Se på vår hemsida om simupplägg, under www.aftonbladet.se/hälsa finns fina tips och råd!

tjejen säger: Jag har fått träningsförbud i en månad pga Tietzes syndrom. Har dessutom fått astma. Hur ska jag göra för att komma igång sen igen?

   Petra Thorén säger: Hej Tjejen! Jag har tyvärr ingen erfarenhet av Tietzes sjukdom. Jag tycker att du ska fråga din läkare om tips och råd. Har du fått astma så misstänker jag att du har medicin för det. Börja gärna med lite lugn träning inomhus, så du inte retar luftrör när det är fuktigt och kallt utomhus. Vänd dig till din friskvårdanläggning /ditt gym och se vad som finns som skulle kunna passa dig.

Följ ämnen i artikeln