Surströmning mot sur mage

Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2010-11-19

"Jag blev av med mina magproblem direkt"

Per Skoglund, led i många år av stora problem med magen.

Nu är han frisk – med hjälp av en lika enkel som lustig metod. Vanlig hederlig svensk surströmming.

– Det är helt otroligt, säger han.

Journalisten Per Skoglund.

Journalisten, travtränaren och tv-reporten Per Skoglund är idag en av de mest framgångsrika reportrarna inom sitt område.

Men för några år sedan var han osäker på om han ens skulle klara av att arbeta.

– När jag pluggade var jag väldigt stressad och levde illa, jag var trött och sjuk hela tiden. Mådde illa och kunde inte äta. Dessutom hade jag stora problem med akne. Jag orkade knappt blicka framåt till dagen efter, berättar han.

Magproblem

Orsaken till Pers problem var hans mage. Den hade krånglat ända sedan han var liten, men i tjugoårsåldern blev problemen så allvarliga att det påverkade hela hans liv.

– Jag testade precis allt. Gick till doktorn och åt medicin – Losec, Samarin örter. Men det hjälpte ju bara för stunden. Tillslut antog jag att de här problemen var något jag skulle tvingas leva med, samtidigt som det kändes nästan oöverstigligt. Jag mådde så fruktansvärt dåligt, berättar han.

Till slut fick en av Pers närmaste kompisar nog. Efter att ha träffat Per och insett hur under isen han var, tvingade kompisen Per att följa med till en bekant som precis hade börjat göra tester med vad han kallade en mirakelmetod mot magproblem.

Surströmming

Den bekante var Jan Eriksson. Han drev ett företag för skogsmaskiner men hade alltid lidit av stressrelaterade problem med magen. Han hade, av en händelse, upptäckt att vanlig svensk surströmming hjälpte mot hans magproblem. Han beslutade sig för att förädla och skapa en produkt av strömmingen som man enkelt kunde använda. Genom att frystorka strömmingen kunde den tas i pillerform, utan att de nyttiga laktosbakterierna gick förlorade.

Resultatet blev gelatinkapslarna EpicAid och företaget Rebiotika.

– Vi använder fermenterad naturlig mjölksyrajäsning och behåller på så vis allt det nyttiga som finns i surströmming, säger Rebiotikas vd Patrik Enfält.

För Per Skoglund blev besöket hos Rebiotika en vändpunkt.

– Det var fortfarande på experimentstadiet men jag tänkte ”strunt samma”. Ingenting av det som fanns i pillren var sådant som jag inte skulle kunna äta i normala fall. Det var bara ”normala” ingredienser. Jag tog fyra piller första kuren. Redan morgonen efter kändes det bättre i magen bättre än jag kunde komma ihåg att det någonsin känts. Det var helt otroligt.

Det var tio år sedan.

Det blev en remarkabel skillnad – direkt. Sedan den dagen har jag aldrig känt av magproblemen igen. Och med dem försvann även tröttheten, håglösheten och aknen. Aptiten kom tillbaka.

Per berättar lyriskt om surströmmingskuren och vad den gjort med hans liv.

– Det finns ju inga studier gjorda som bevisar att det här fungerar rent vetenskapligt, men jag kan ju bara utgå från mig själv. För mig fungerade det perfekt och jag vågar inte tänka på hur mitt liva hade blivit om jag inte gjort det här. Idag lever jag ett väldigt hektiskt liv som travtränare och travjournalist, jag flänger landet runt varje vecka – jag skulle aldrig ha klarat av den stressen som jag mådde förut. Nu lever jag mitt drömliv.

Följ ämnen i artikeln