Varningen: Därför ska du undvika populära sockorna

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2018-03-01

Brukar du gå omkring i korta ankelsockor även på vintern?
Då är det dags att tänka om.
Nu varnar norska experter för att du lättare kan bli sjuk i korta strumpor.

Att gå omkring i korta strumpor som lämnar ankeln bar är en het trend bland ungdomar.

Att gå omkring i korta ankelsockor, som lämnar ett gap mellan byxan och strumpan, är en riktigt het trend bland unga. Överallt kan vi se ungdomar som går omkring i korta byxor, ankelsockar och sneakers - även mitt i vintern. Men nu kommer varningen som alla föräldrar har väntat på.

Norska experter avråder från att gå omkring i ankelsockor i bitande kyla – åtminstone om man vill hålla sig frisk.

 – Områden som anklar, som inte får skydd av skor eller kläder, är extremt utsatt för värmeförluster, säger Mariann Sandsund, forskningsledare på institutet SINTEF, till Aftenposten skriver bt.dk.

Kan lättare bryta ut

Hur sjuka vi egentligen kan bli av att gå omkring och frysa finns det inte tillräckligt med dokumentation kring. De flesta av oss går nämligen in i värmen eller klär på oss innan vi drabbas av risk för köldskador. Men däremot vet man att en sjukdom lättare kan bryta ut om man går omkring och fryser till exempel om man går omkring i ankelsockor mitt i vintern.

– En förkylning kan lättare bryta ut om du fryser. Det krävs dock att du redan är smittad med förkylningsviruset. Det är långt ifrån farligt att gå omkring med kalla fötter men det kan utlösa latenta infektioner, säger allmänläkaren Kari Sollien till den norska veckotidningen KK.

Följ ämnen i artikeln