HÄR ÄR BÄSTA BLOGGARNA

Publicerad 2014-11-13

Häng på nya hälsovågen

Nätet bubblar av inspirationskällor. Hälsobloggarna är populärare än någonsin och träningstrenden håller i sig.

Har du någonsin undrat varför du plötsligt är sugen på att äta chiapudding ur glasburk, träna gravitationsyoga eller klä dig i sculpture-tights? Chansen är stor att några av dessa bloggare har ett finger med i spelet.

I höst är grönt det nya svarta och hälsobloggarna håller på att bli lika ­populära som mode­bloggarna. Sofis mode har listat de tio mest intressanta bloggarna just nu.

Sofia Sjöströms bästa bloggtips är att sticka ut.

”Vi skapar vår egen version av hälsa”

NAMN: Sofia Sjöström.

BLOGG: Pt-fia.

ADRESS: ptfia.se

FOKUS: Träning, kost, inre hälsa och stresshantering.

Din blogg handlar lika mycket om ­inre som yttre hälsa. Vad är hälsa för dig?

   – Det är att ha balans mellan på och av, framåt och stilla, mycket och lite – att känna att man är jämn i livet på något sätt. Hälsa är också att vara i stunden och bara känna in, att vara här och nu. Som att njuta lite extra när jag äter en väldigt god äppelpaj eller tar mig ut för att springa en tidig morgon.  

Vilken känsla vill du att din blogg ska förmedla?

   – Att hälsa och träning kan vara mer än tider, prestation, förbud, hets och utsida. Att vi alla skapar vår egen version av hälsa och att det inte behöver vara avancerat eller svårt. Jag väljer att dela med mig av både min egen hälsa och ohälsa och tar ofta upp obekväma ämnen för diskussion. Vi måste ju börja prata även om jobbiga saker.

Kommer du att blogga om tio år?

   – Då är jag 36 år och det känns ­spontant som att nej, då vill jag nog inte blogga. Drömmen är att ha bytt bana helt och kanske vara trädgårdsmästare eller något yrke som ger mig dagar ute i naturen, men det är bara min spontana känsla just precis nu.

Så länge det är roligt och lönsamt fortsätter jag. Det är ju fantastiskt att få ha den här kontakten med läsarna. Bloggen är grundstommen i min karriär, så den ligger mig varmt om hjärtat. 

Bästa tipset om man vill starta en hälsoblogg?

– Fundera på om det är den vägen du vill gå. I början blir det lätt ett dygnet runt-jobb, utan fasta arbetstider och garanterad lön. Det krävs mycket jobb och engagemang för att få den att växa och sticka ut. Det är mitt nästa tips – stick ut. Det är bättre att nischa dig till ett smalt ämne än att göra lite av allt. Hitta din grej och gör det du är bäst på.

”Det är viktigt att följa en linje”

NAMN:

Cecilia Folkesson.

Cecilia Folkesson.

BLOGG: ceciliafolkesson.se

ADRESS: ceciliafolkesson.se

FOKUS: Naturlig mat, paleo, träning och föräldraliv.

Din blogg handlar mycket om paleo och naturlig kost. Är det viktigt att nischa sin hälsoblogg?

   – Jag tycker att det är viktigt att följa en linje, men inte nischa sig för hårt. Jag har alltid förespråkat naturlig mat, oavsett om det är paleo, LCHF eller lågkolhydratskost, och det är det jag väljer att skriva om. Sedan tycker jag det är väldigt viktigt att välja ­annonsörer med omsorg. Det blir väldigt fel att ha annonser för viktminsknings­pulver på bloggen.

Du har precis fått barn. Hur kombinerar du bloggen med småbarnslivet?

   – Barnen går alltid först. Men eftersom vi lagar mycket mat hemma och jag gärna testar nya saker blir det ofta blogginlägg av bara farten. Gillar man det man gör så hittar man lätt tiden till det.

Bästa bloggtipset?

   – Välj att blogga om något som verkligen intresserar dig. Bilder är superviktiga.

Det behöver absolut inte vara proffsiga bilder, men bilder gör inläggen mycket mer intressanta. En bild säger ju mer en tusen ord. Försök också att skapa en bra mix mellan tips, fakta och inspiration.

”Fokus ligger på att hitta hållbara metoder och ett helhetstänk”

NAMN:

Bloggen har öppnat många dörrar för Sassa Asli. 
 Foto: ERIK DILEXIT

Sassa Asli.

BLOGG: Foreverfit.

ADRESS: Foreverfit.se

FOKUS: Träning, kost, superfoods och personlig utveckling.

Beskriv din hälsofilosofi!

   – Jag vill förmedla ett balanserat sätt att förhålla sig till träning och hälsa utan en massa ”snabba lösningar”. Fokus ligger på hållbara metoder och ett holistiskt helhetstänk som innefattar både den fysiska och mentala hälsan. Träning och god kosthållning kan enkelt bli en naturlig del av vardagen, det gäller att hitta långsiktiga rutiner som går ihop med livet i övrigt.                            

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att driva en stor blogg?

   – Fördelarna är helt klart alla fantastiska läsare som jag har fått träffa, roliga samarbeten, alla fina kommentarer och nya möten med människor – vissa har utvecklats till goda vänner. Det är många dörrar som har öppnats sedan jag startade bloggen och fördelarna är helt klart fler än nackdelarna. Det som kan vara utmanande är ”bloggtorka”, som jag tror drabbar de flesta bloggare någon gång då och då.

Vilka är dina mest populära inlägg?

– Bland annat när jag skrev om min egen hälsoresa, då jag gick ner över 20 kilo. Sedan är mina klienters egna hälsoresor från min PT Online-tjänst också väldigt populära. Det är alltid spännande att få se andras utveckling och hur de har tagit sig fram.

”Det går en fin gräns mellan att inspirera och att stressa”

NAMN:

Lovisa Sandström. 
 Foto: LINDA ALFVEGREN

Lovisa Sandström.

BLOGG: Lofsan.se

ADRESS: Lofsan.se

FOKUS: Träning, löpning och ­mammaträning.

Du är bland annat träningsexpert i TV4 och i en massa olika tidningar. På vilket sätt har bloggen hjälpt dig i din karriär?

   – Min blogg är ett väldigt bra sätt för mig att berätta om vad jag är duktig på, vilka områden jag brinner för och vad jag tycker är roligt att jobba med. Jag har varit väldigt personlig i min blogg och det gillar tidningar och tv. Min blogg öppnar dörrar för mig att kunna nå fler kvinnor än de som tränar tillsammans med mig, till exempel genom mitt PT Online-koncept Lofsangruppen.

Hur mycket tid lägger du på din blogg per dag?

   – Min blogg är en stor del av mitt företag. Jag lägger flera timmar om dagen på att svara på mejl, frågor, skapa blogginlägg i filmformat och att utveckla bloggen. Jag vill balansera min vardag så att bloggen fortsätter att vara det roligaste jag vet i många år framöver.

Vilket är bästa rådet till den som vill att ens träningsblogg ska växa?

   – Jag är övertygad om att en nischad träningsblogg har bra förutsättningar för att växa. Jag tycker också att det är viktigt att vara noga med vilken ton och övergripande budskap du som bloggare sänder ut. Träningsbloggare balanserar på en fin gräns mellan att inspirera och att stressa. Genom att vara personlig, positiv och glad i tonen får dina bloggläsare en känsla av att du vill dem väl. Vi träningsbloggare ska hjälpa och stötta, inte hetsa.

”Gör det inte krångligare än vad det är”

NAMN:

Edita Renlund frågar ofta sina läsare vad de vill läsa om på bloggen. 
 Foto: MARTIN LÖF

Edita Renlund.

BLOGG: Foodjunkieblog.

ADRESS: nyheter24.se/modette/­foodjunkie

FOKUS: Hälsosam färgglad mat.

Hur kom det sig att du började blogga?

   – Det var faktiskt efter övertalning från min fina vän Mira och min pappa, efter att vi hade pratat om att öppna en liten raw food-hörna, som jag äntligen tog tag i det. Jag älskar mat, fotografi och färg – så det passade ju bra. Och det är lika kul som det låter.

Vad är din matfilosofi?

   – Gör det inte krångligare än vad det är! Se till att kroppen mår bra och att få

i dig alla vitaminer. Nyttig mat är inte alltid så komplicerad som man tror, och det är det jag vill visa med bloggen.

Vad gör du om inspirationen till ­bloggen tryter?

   – Det kanske är ett tråkigt svar, men jag tittar i min kyl och mitt skafferi. Sedan har jag faktiskt upptäckt Pinterest på senare tid. Där får jag mycket inspiration.

Vilka egenskaper är viktiga för att driva en bra matblogg?

   – Att vilja dela med sig av det man kan och bjuda in läsaren till att påverka. Så jag kollar ofta med mina läsare vad de vill att jag ska skriva om.

Vilket recept har blivit mest populärt?

– En underbar raw avocado-cheese cake. Folk gillar ”onyttiga” recept på ett nyttigare sätt.

Raw avocado cheese cake

DU BEHÖVER:

Botten:

5 dl råa mandlar

2 dl riven kokos

1 nypa salt

10 dadlar, urkärnade

2 msk kokosolja

4 msk agavenektar

Fyllning:

6 avokado

6 msk agavenektar

3 citroner

1/2 dl limejuice

1 tsk vaniljpulver

kokosolja

limeskal

SÅ GÖR DU:

1. Blanda ingredienserna till botten i en mixer och platta sedan ut på ett tårtfat.

2. Mixa ingredienserna till fyllningen tills det blir en grön krämig smet som ska läggas på toppen.

3. Låt cheesecaken ligga i frysen i minst två timmar.

Marita Karlson började blogga för fyra och ett halv år sedan.

”Bloggen är en bra presentation av vem man är”

NAMN: Marita Karlson.

BLOGG: Californication.

ADRESS: vavawoom.com/californication

FOKUS: Rawfoodbaserad mat, hälsa och livsstil i Los Angeles.

Varför började du blogga?

   – Det var för fyra och ett halvt år sedan. Då gjorde jag det mest för att visa härliga bitar från Los Angeles och södra Kalifornien, och för att mina nära och kära hemma skulle kunna följa mig där. Sedan fick den ett lite mer hälsoinriktat innehåll i takt med att jag själv blev mer hälsosam. Nu är den en blandning av hälsotrender, mat, recept, hidden gems och mycket hikes och natur.

Är hälsobloggar vanligt i USA?

   – Absolut, här finns ett hav av bloggar inom hälsa, hälsomat, body&mind, green living-bloggar, farmlife-bloggar, raw food, glutenfritt och allt möjligt. Jag besöker regelbundet några för härlig inspiration, bland annat mindbodygreen, thechalkboardmag, ohsheglows och foodbabe.

Hjälpte bloggen dig något i ditt arbete med den aktuella boken ”Hälsokick”?

   – Absolut, jag tror inte att jag skulle ha fått göra det jag gör nu utan den. Bloggen är ju en ganska bra presentation av vem man är och vad man står för. Under arbetet med boken fick bloggen agera receptbank ibland. Genom åren har det ju slunkit in ett och annat recept som nu fick nytt liv igen, eller fick fungera som inspiration.

Cashewnötshake

1 GLAS

DU BEHÖVER:

1 fryst banan

2 tsk honung

1 msk cashewnötsmör eller mandelsmör

3 dl mandelmjölk

1 msk vegetariskt vaniljprotein

Topping:

Malen kanel och nöt- eller mandelsmör

SÅ GÖR DU:

1. Mixa banan, honung, nötsmör, mandelmjölk och vaniljprotein.

2. Toppa med en stor klick cashew- eller mandelsmör och lite malen kanel.

”Många kan nog relatera till vad jag skriver”

NAMN:

Alexandra Brings läsare har fått följa hennes utveckling.

Alexandra Bring.

BLOGG: Alexandra Bringfit.

ADRESS: imactive.se/alexandrabring

FOKUS: Träning, fitness, kost.

Vad tror du är hemligheten bakom att din blogg har blivit så stor och populär?

   – Jag tror att mitt sätt att se på träning lockar en bred publik, många kan nog relatera till vad jag skriver. Från att jag startade min blogg har det gått att följa min utveckling kunskapsmässigt och fysiskt. Jag delar med mig av alla nya erfarenheter jag får på ett ärligt sätt.

Vilka inlägg blir mest populära?

   – Mina tankar och åsikter samt recept. Jag har flera gånger belyst problemen med att känna sig ”för smal” vilket inte är det vanligaste i bloggosfären. Det öppnar ögonen för en del och andra håller med.

Hur hanterar du negativa ­kommentarer?

   – Förut brukade jag bli otroligt ledsen, men nu försöker jag se objektivt på kommentaren. Om den är konstruktiv, eller bara elak. Det är oftast samma personer som gömmer sig bakom olika namn. ­Tyvärr har jag varit tvungen att bli hårdare med tiden, annars hade jag inte klarat av att exponera mig i sociala medier på det sätt jag gör nu.

Vilket är ditt bästa träningstips?

   – Träna för att må bra. Att bara använda spegeln som motivation räcker oftast inte hela vägen. Njut av känslan efter ett träningspass och se till att hitta den träningsform som passar just dig.

”Jag vill förmedla ett lustfyllt sätt att se på mat, träning och hälsa”

NAMN:

”Grönsakerna har huvudrollen i mitt kök”, säger Karin Haglund. 
 Foto: FREDRIK MALMLUND

Karin Haglund.

BLOGG: Lifevision - Hälsa.

ADRESS: lifevision.se/lifevision-halsa/halsoblogg

FOKUS: Raw food och inre motivation.

Vad är din matfilosofi?

   – Jag tror på en växtbaserad kost med ekologiska, naturliga råvaror och en stor del raw food. Jag äter till största del ­alkalisk mat och grönsakerna har huvudrollen i mitt kök. Att ha en skön inställning och ett lustfyllt sätt att se på mat, träning och hälsa är otroligt viktigt och något jag vill förmedla.

Varför tror du att raw food har blivit så populär i blogg- och Instagramvärlden?

   – Fler och fler får upp ögonen för den och den är mer tillgänglig nu. Många bloggare som är intresserade av kost och hälsa har gärna inslag av raw food, oavsett vilken kost de förespråkar. Och det är mat som blir bra på bild också, med alla härliga och färgsprakande ingredienser. Perfekt för Instagram.

Vilket är ditt favoritrecept?

   – Min boveteyoghurt, som är enkel att göra och håller i kylen några dagar. Perfekt som frukost, mellanmål eller kvällsmat.

Karins boveteyoghurt

Foto: KARIN HAGLUND

3–4 portioner

DU BEHÖVER:

2 dl helt skalat bovete

4 dl hallon

2 dl svarta vinbär

2 dl vatten

1 avokado

2 tsk äkta vaniljpulver

1 tsk honung eller 2 dadlar (sötningen

kan uteslutas)

Blandade bär att toppa yoghurten med

SÅ GÖR DU:

1. Blötlägg bovete i en skål med vatten över natten. Skölj noga och mixa sedan med övriga ingredienser till en helt slät yoghurt.

2. Toppa med bär vid servering och gärna nyttig hemmagjord granola eller en mix av pumpafrön, mullbär, kokos och gojibär.

(Yoghurten är mjölk- och glutenfri. Bovete är en ört och innehåller inte gluten.)

Hannah Andersson vill få till en magasinkänsla på sin blogg.

”Ett viktigt komplement till modebloggarna”

NAMN: Hannah Andersson.

BLOGG: Fashionablefit.

ADRESS: imactive.se/fashionablefit

FOKUS: Träning, hälsosam kost och mode.

Är hälsobloggarna de nya mode­bloggarna?

– Kanske inte nya modebloggare men jag tror att efterfrågan på hälsobloggar är ett resultat av den tränings- och hälsotrend som har vuxit fram de senaste åren. Jag tror att sunda hälsobloggar kan vara ett viktigt komplement till modebloggar. När jag började blogga saknade jag just hälsobloggar som fokuserade mer på helheten. Samtidigt är det kul att se att allt fler modebloggare väljer att dela med sig av sin syn på hälsa och träning.

Designen och bildvalet på din blogg känns väldigt genomtänkt, hur mycket tid och energi lägger du ner på just den biten?

   – Oj, om ni bara visste, haha! Så länge jag kan minnas har jag älskat och inspirerats av glossiga magasin som Vogue och Elle. I min blogg har jag länge haft som ambition att kunna ta vardagliga bilder med bra kvalitet som ger lite av den känslan jag får när jag läser ett rykande färskt magasin. Man får drömma sig bort en stund, inspireras och sugas in i härliga bilder. Med en bra kamera, bra ljus och hyfsad koll på inställningarna är det inte så svårt att få till en levande och snygg bild.

Hur kommer det sig att du ­numera skriver dina blogginlägg på ­engelska?

   – När jag startade min blogg i Australien skrev jag enbart på engelska, och när jag sedan flyttade bloggen till Metromode.se kändes det naturligt att börja blogga på svenska. Nu när jag bloggar på IM ACTIVE hoppas jag på att kunna växa internationellt genom att erbjuda engelsk text igen.

”Mår man bra på insidan syns det på utsidan”

NAMN:

Sara Ronne.

Sara Ronne.

BLOGG: Träningsglädje.

ADRESS: traningsgladje.se

FOKUS: Träning, hälsosamma recept, inre hälsa och motivation.

Vad är hälsa för just dig?

   – Det är en mix av psykisk och fysisk balans – att känna att man lever så som man vill leva. Mår man bra på insidan syns det också på utsidan. Jag tror att bra mat, träning, sömn och en vardag med lagom mycket stress och mycket skratt är ett framgångsrecept för hälsa.

Vad tror du är hemligheten som gör att en hälsoblogg blir stor?

   – Ett tips är att investera i sin blogg. Inte pengar men sin själ och sitt hjärta – att verkligen brinna för sin blogg och att tycka att det är kul. Det är viktigt att ta sig tiden att lära sig att fota bra, att ha en snygg design, välskrivna texter och att ta hand om sina läsare. Det är så en blogg blir bra – och bra bloggar växer.

Hur ser du på framtiden för hälso- och ­träningsbloggarna?

   – Hälsa är hett, och många tränings- och hälsobloggare får allt mer makt utanför bloggvärlden, till exempel som experter på tv, skribenter i tidningar, som föreläsare och författare och som tränare online. Genom att ha skapat sig ett stort namn online finns det stora chanser att bli framgångsrik offline.

Följ ämnen i artikeln