Så odlar du egen grönkål hemma

Uppdaterad 2019-12-04 | Publicerad 2018-03-13

Att odla grönkål hemma är lätt.

Grönkål har de senaste åren blivit mycket populär.
Inte minst som en del av en sallad eller som chips till fredagsmyset.
Det bästa av allt är att den är riktigt enkel att odla hemma.

Det finns olika former av grönkål som man kan odla hemma.
Vilken sort just du ska välja beror lite på när och hur du tänker använda den. Den höga varianten, som kan bli upp till 150 cm, är riktigt vintertålig men ger däremot en mindre skörd. Den låga varianten, som bara blir runt 10 cm, tål inte vintern lika bra men ger och andra sidan en bättre skörd.

Har inte stora krav på jorden

Om du bor i södra Sverige så kan du odla grönkål så tidigt som i april. Bor du högre upp i landet bör du avvakta åtminstone till i maj.
Du kan så fröerna inomhus och plantera ut efter en månad men om du vill så kan du lika gärna så den direkt på den plats du har tänkt dig utomhus.

Grönkålen trivs bäst på en näringsrik och och vattenhållande jord i ett soligt till halvskuggigt område men den är lättodlad och har inga speciella krav på varken jord eller gödsling. Om du vill gödsla så välj ett mineralgödselmedel som stenmjöl eller vedaska eftersom grönkål behöver mer fosfor och kalium än andra växter.

Tålig

Grönkålen är även mycket tålig mot skadeinsekter och sjukdomar och utöver att plocka lite ogräs och kupar upp jorden lite kring den så kräver den förhållandevis lite av odlaren. Den behöver inte ens vattnas efter den första perioden.

Plantavståndet bör du beräkna till 40 cm och radavståndet till 40-50 centimeter.

Du skördar efter behov och det som finns kvar till vintern kan du antingen låta vara kvar ute eller ta in och hacka ner och stoppa i frysen.

Grönkål är ett populärt inslag i många sallader.

I sallad eller som chips

Grönkål har de senaste åren fått ett rejält uppsving från att tidigare mest förknippats med julens traditionella långkål har den i dag blivit väldigt populär i allt från sallader till smoothies och inte minst som ett snacks istället för de traditionella potatischipsen.

Grönkål sägs också vara en av de nyttigaste grönsakerna och är populär bland många som vill leva ett hälsosamt liv. Grönkål sägs till exempel ha  positiva effekter på immunförsvaret och för att skydda oss mot diverse sjukdomar som till exempel förkylning.

Källa: Odla.nu, plantagen.se

Följ ämnen i artikeln