Tokigt svårt lyssna på ’galna’ kvinnor

Sandra Wejbro om Lena Dunhams ”The C-word” – på plattformen som vill bli ”poddarnas Netflix”

När Woody Johnson, ättling i rakt nedstigande led till grundaren av det multinationella läkemedelsbolaget Johnson & Johnson, av Donald Trump 2017 utsågs till ambassadör i Storbritannien försvann mystiskt dottern Casey Johnsons Wikipedia-sida.

Casey Johnson dog 2010, endast 30 år gammal, av diabetesrelaterade orsaker. I ett 00-tal besatt av rika och trasiga skandalkvinnor som Paris Hilton, Lindsay Lohan och Britney Spears blev sannolikt hennes öde det mest tragiska. Före sin död hann hon förlova sig med tv-stjärnan Tila Tequila, förlora vårdnaden om sin dotter och förskjutas av sin far.

Casey Johnson är första kvinna att få upprättelse i Girls–skaparen Lena Dunhams nya podd The C-word (C står för ”crazy”) som hon gör tillsammans med Alissa Bennett. Varje vecka synas den offentliga bilden av kvinnor som i olika perioder framställts som galna. Artisten Mariah Carey och skådespelaren Jean Seberg är två exempel.

Podden kritiserar hur kvinnor som varit för avvikande, för psykiskt och känslomässigt transparenta avfärdats, hånats och till slut blivit klickvänliga, medialt lönsamma spektakel.

Roligt och viktigt. Om det nu vore så att den gick att lyssna på. The C-word är nämligen en del av den nya plattformen Luminarys satsning på att bli poddarnas Netflix, en prenumerationstjänst i bland annat USA och Storbritannien som ännu inte är tillgänglig i Sverige. ­Bara avsnittet om Casey Johnson finns gratis, som lockbete, på de vanliga poddplattformarna.

Jag har skrivit om det tidigare, men kampen om lyssnarna gör att det blir allt snårigare för oss poddkonsumenter. Precis som i tv-världen blir det allt svårare att bara välja en streamingtjänst – för Della q och Amy Schumer krävs numera Spotify och för true crime-serien West Cork eller Stephen Frys Victorian secrets behövs abonnemang hos Audible.

Det är en minimal tröst att tänka att en som åtminstone har tillgång till podden är träige ambassadör Woody Johnson, i sitt flotta residens i London.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.