Skratta dig ur true crime-fällan

Kvinnor som fyllnar till ger distans till gravallvaret

Det finns över 800 000 aktiva poddar i världen. Om man ska tro Forbes. Det finns ca 799 000 som är överflödiga. Om man ska tro mig. Skämt åsido, vad jag är ute efter är att det känns svårt att hitta en nisch längre. Det mesta är redan gjort och numera söker sig poddare mer och mer till fiktionen, där bara fantasin sätter gränserna. Vilket känns befriande.

Den allra mest överrepresenterade genren är utan tvekan true crime. Det är garanterat också den som gör flest övertramp. Podcastvärlden är, trots att den numera har en självklar plats i medieutbudet, en plats för frifräsare. Saker publiceras utan större redaktörskap och någon granskande instans finns knappt. Därmed pladdrar kreti och pleti mord utan skrupler, vilket gör det ganska svårt att sortera vad som har bäring och vad som är skräp. Så jag vänder mig till fiktionen och den i all enkelhet fyndiga tidsfördrivet A very fatal murder, vars andra säsong precis börjat.

Podden från humorsajten The Onion, använder samma dramaturgiska grepp som gängse true crime. Berättaren guidar oss till varför detta krimfall är så otroligt speciellt. Korsklippt med känslosamma intervjuer med anhöriga, dramatisk musik, fejkade polisförhör och allt annat göttigt som hör genren till. Det här är så klart bara nonsens. Men det intressanta är att man efter att ha lyssnat en stund inte riktigt bryr sig om att det här är på låtsas och att genren har förvandlats från drama till komedi. Det gör samma jobb.

Vill du ha kvar verkligheten men ändå med en humoristisk twist finns en annan väg att gå. I Drunk women solving crime löser tre författare och komiker sina egna livsproblem, raljerar kring verkliga krimfall, samt skipar rättvisa i läsarnas personliga brottsbekännelser. Under poddandets gång blir de dessutom fullare och fullare. Det här är på inget sätt revolutionerande. Men det är ganska underhållande när man fått nog av det domedagstunga i allvaret som nästan gjort true crime-genren till en parodi på sig själv.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln