Socialdemokraternas språkkrav är en bluff

Så länge du har pengar slipper du prata svenska

Ylva Johansson och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar nya vallöften på partikansliet i Stockholm. Socialdemokraterna vill sätta språkundervisning som krav för den som söker försörjningsstöd och inte kan svenska.

I måndags visade nya opinionssiffror att Socialdemokraterna inte ökat efter den senaste tidens hårdare retorik mot invandrare.

Men skam den som ger sig.

I går lade man fram ett nytt käckt så kallat integrationsförslag: asylsökande, nyanlända och invandrare på socialbidrag ska tvingas gå svenskkurs eller förlora sina ersättningar.

En källa säger till Aftonbladet att principen nu är att ”alla som lever i Sverige ska kunna svenska”.

Det stämmer inte.


Ingen indisk datatekniker, amerikansk hustru eller libanesisk svetsare kommer att sättas på kurs. Så länge du har pengar går du fri från statens krav, medan den fattige är maktlös.

Tack, kära arbetareparti!

Sakligt sett är det förstås utmärkt om folk kan prata svenska, och myndigheterna ska erbjuda det åt alla som vill. Men hade Socialdemokraterna verkligen haft en förbättrad integration för ögonen hade man i så fall kunnat börja med att återinföra de permanenta uppehållstillstånden och ta bort de regler som i dag försvårar familjeåterförening. 


Därför kan man misstänka att syftet mindre är bättre språkkunskaper och mer att misstänkliggöra fattiga invandrare. För om jag säger: jag ska tvinga dig att jobba/plugga/dansa/klappa kaniner eller vad som helst, så säger jag samtidigt att du egentligen inte vill detta. Din ovilja finns som en förutsättning för mitt tvång. På så vis misstänkliggör tvångsåtgärder alltid den som ska tvingas. 

Och där är vi tillbaka på opinionssiffrorna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln