Blod i fokus på fotoutställning

Publicerad 2013-12-09

Namnlösa och osynliga blir subjekt Migrant Documents

KONST På Tegen 2, ett av Stockholms mindre gallerier, pågår nu fotografen Tina Enghoffs utställning Migrant Documents (till och med 15 dec), en viktig och på sitt sätt omfattande utställning. Enghoff har fotograferat människor som ser på Köpenhamns turistattraktion Den lilla sjöjungfrun, hon har övervakningsfilmat en park där människor förvarar sina tillhörigheter, hon har dokumenterat hyllor på det enda härbärge där papperslösa är välkomna.

Mest av allt har hon arbetat fram ett sammanhang där namnlösa och vanligen osynliga människor blir subjekt. Inspelade intervjuer, berättelser om mötet med Danmark, mångfaldigade vykort plåtade av papperslösa. Inga ansikten. Men en vägg med stora foton - långt över naturlig storlek - av provrör med blod. Dessa kommer från en klinik som ger vård, och även om blodet, proverna, är substanser som vi alla delar är de ju också unika. Ett av de allra tyngsta symboliska bevisen för att vi lever. Att just exakt vi gör det.

Blodet sipprar, bildligt talat, lite försiktigt i utställningen. Som en färgklang i andra fotografier. Som en insamlad hög med kläder. Konsten och solidariteten blir vårt blodomlopp: den som lämnar in sina avlagda ägodelar under veckan kan både hjälpa och se dem bli konst.

Konst

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.