Talmannen ska inte fjäska för Ungern

Riskerar att upprepa Billströms misstag med Turkiet

Talman Andreas Norlén har som uppgift att träffa parlamentariker från andra EU-länder. Men han ska inte ge sig in i utrikespolitiken.

Igår anlände en ungersk delegation till Sverige. ”Vi vill se mer respekt”, säger det ungerska utrikesutskottets ordförande Zsolt Németh till TT.

Liksom Turkiet passar Ungern på att utnyttja Sveriges Nato-ansökan för eget syfte. Under tisdagen ska delegationen, som består av ledamöter från premiärminister Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz, besöka riksdagen.

Värd för mötet är talmannen Andreas Norlén. Bara han inte lägger sig i utrikespolitiken. Då är risken stor att han begår samma klavertramp som statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström gjort med Turkiet.

Deras eftergiftspolitik har bara uppmuntrat Recep Tayyip Erdoğan att kräva ännu mer.

Ungern försöker helt enkelt att likt en gangster kräva respekt istället för att rättmätigt förtjäna den.

Putins bäste vän

Fidesz är ett konservativt och nationalistiskt parti som suttit i Ungerns regering sedan 2010. Under det dryga decenniet vid makten har demokratin i landet tryckts tillbaka.

Domstolarna, medier och universiteten har politiserats och korruptionen har eskalerat.

Restriktiva skrivelser om abort har införts i konstitutionen och kvinnor uppmanas att stanna hemma och föda fler barn.

Orbán är också Putins närmaste vän i EU. Nyligen sa den ungerske premiärministern att Ryssland kommer att vinna kriget och att Ukraina är ”the land of nobody”.

Bedriver hatkampanjer

Fidesz har försvårat för organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. Samtidigt har Viktor Orbán drivit rasistiska och antisemitiska kampanjer, där han särskilt utmålat George Soros, som har judisk bakgrund, som sin främsta motståndare.

Ungern är det EU-land som får mest i ekonomiskt stöd. Men äntligen har EU-kommissionen satt ned foten.

I december frös över sex miljarder euro ur unionens coronaåterhämtningsfond inne för Ungern. För att kvittera ut pengarna måste landet visa på åtgärder för att stärka demokratin och rättsstaten.

Alla svenska partier utom Sverigedemokraterna ställde sig bakom beslutet.

SD myser när Sverige förnedras

Nu är det sverigedemokrater som varmt välkomnar den ungerska delegationen. Ungern nämns ofta som ett föregångsland av SD och det är inte svårt att se framför sig hur partiföreträdare myser åt att Sverige ska tvingas ”visa respekt” för den liberala demokratins motståndare.

Det är ingen vacker syn.

Jonna Sima chattade tidigare med läsare om texten:

Denna chatt är stängd.

 • Jonna Sima
  7 mars 2023

  Tack för idag, blir spännande att höra vad som kommer ur det ungerska besöket idag. Och om Sverige blir medlemmar i Nato vid mötet i Villnius i juli. (Jag gissar ja! Men fan vet).

  Ha det gott så länge, Jonna.

 • 7 mars 2023

  Svensk politik blir mer och mer pinsam.

  En NATO ansökan är väl ingen kohandel!

  Sveriges politiker dränerar landet på bidrag till andra länder samtligt som vi, landets invånare, får det tuffare och tuffare med stigande räntor, höjda boendekostnader, dyrare mat etc etc. Välfärden urholkas dag för dag och

  Europa skrattar åt det naiva landet i norr.

  Anne

  Jag tror kanske inte det skrattas åt oss. Däremot inser nog de flesta att Nato-processen har gått snett. Exakt hur och varför vi blev en bricka i Erdogans och Orbans inrikespolitiska spel får vi utreda längre fram.

  Jonna Sima
 • 7 mars 2023

  För mycket snack ! Görs mycket lite ! Varför ska vi gå med i Nato ? Om Finland går med så är vi i mitten av en massa natoländer ! Rätt så skyddade tycker jag ! Vi kan bara avvakta tills valet i Turkiet är avgjort , så diktatorn blir avsatt ! Tycker att Sverige, Krister Kristensson slickar röven på diktatorn lite väl mycket!

  Vi behöver nog omval i detta land !

  Många håller nog med !

  Julle Juhlin

  Jag tror du har rätt i att vi bör avvakta valet i Turkiet i mitten av maj. Blir intressant att följa Erdogans motkandidat som blev klar igår.

  Jonna Sima
 • 7 mars 2023

  Hej Jonna, Jag hoppas fler och fler ser vilken skitorganisation Nato är. Hela denna process började med militärens nonsens 'angrepp kan inte uteslutas". Dessa ord då om en rysk krigsmakt som har slut på mat och ammo 5 mil från den egna gränsen. Be Orban, Erdogan och Putin fara åt helvete Återgå till neutralitetspolitiken. Skicka Åkesson till Ungern han gillar ju Orban.

  Anders

  Det är lite för sent att spola tillbaka bandet i nuläget. Däremot tycker jag att våra politiker på ett diplomatiskt sätt mycket riktigt bör be dessa herrar fara åt h*lvete om de ska försöka lägga sig i t ex svensk lagstiftning.

  Jonna Sima
 • 7 mars 2023

  Läget för Sverige är idag extremt farligt, allt måste göras för att så snabbt som möjligt bli medlem i Nato. Att sluta bråka om Ungerns inre angelägenheter är en liten sak jämfört med vad som händer med oss om Sverige blir anfallet och ockuperat av Ryssland, då kan vi säga adjö till allt vad mänskliga rättigheter och demokrati heter, och du har förmodligen skrivit din sista ledare.

  Anna

  Poängen med att gå med i en försvarsorganisation som Nato är ju för att skydda våra fri- och rättigheter. Att plötsligt lägga sig på rygg inför de som hotar dessa rättigheter, alldeles oavsett om de själva råkar vara medlemmar i Nato, är knappast en vettig idé.

  Jonna Sima

Följ ämnen i artikeln