Det är inte drogköpare i Danderyd M vill jaga

Idiotin eskalerar snabbare än våldet

När föreslår Ulf Kristersson att vi börjar avlyssna barn redan på BB?

Jag ställde frågan för snart ett år sen i en text, med lite sarkasm. Men de rättspolitiska förslagen som kommer nu lämnar inte plats för någon humor.

Moderaterna med Ulf Kristersson och Johan Forssell i spetsen pepprar oss med det ena rättsvidriga förslaget efter det andra. Unga i ”riskzon” ska enligt Moderaterna få utegångsförbud. Hur det ska avgöras, och av vem, vet vi inte. Men man kan gissa att det inte är de knarkande ungdomarna i rika kommuner som avses.

Sågas av experter

Samtidigt ska fler områden kameraövervakas, utan att kommunen behöver söka tillstånd. Även här antar jag att det inte är drogköparna i innerstaden som ska bevakas dygnet runt.

M driver gärna sådant som poliser och experter sågat många gånger. Ett exempel är anonyma vittnen och kronvittnen. Det är inte rättssäkert, påpekar de som har insyn. Och framförallt: det har aldrig funkat. Men bort med tvivel om det går att göra en populistisk poäng.

Moderaternas samarbetspartier vill inte vara sämre. Sverigedemokraterna vill att barn ska skura toaletter eller plocka fimpar i ”statusnedbrytande syfte”. En form av samhällstjänst för att de ska skämmas, enligt SD.

Liberalerna hakar på

Liberalerna hakar gärna på spåret med att straffa både barn och föräldrar. Vid nästan varje valrörelse kommer Liberalerna och viftar med språktester. Men den här gången handlade det om språktester för tvååringar. Klarar de inte testet? Ja då ska de tvångsomhändertas. Fräscht, var det få som tyckte om förslaget.

Och medan Moderaterna just nu skär ned kraftigt på barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm, går de samtidigt fram med förslaget att snabbtesta barn i fattiga områden för ADHD. De menar att det ska förebygga kriminalitet.

Men har man ADHD är riskerna mycket större för depression, ätstörningar och ångest, snarare än ett kriminellt liv.

Om barnet får en diagnos eller inte kommer spela allt mindre roll, eftersom mottagningen med hjälp förmodligen lagts ner och resurserna är uppätna av Irene Svenonius kronjuvel Nya Karolinska. Ett skandalbygge enligt samtliga, utom Moderaterna.

S försöker komma ikapp

Socialdemokraterna gör allt för att komma ifatt högern när det gäller att tumma på rättsäkerheten. Sök igenom folks källare utan konkret brottsmisstanke, bullrar statsministern.

Det som saknas är återigen det förebyggande arbetet, pengar till skolkuratorer, hjälp till barn med särskildas behov och utbyggd socialtjänst.

Det kostar pengar, ja. Men till skillnad på ett ensidigt fokus på segregationens och utanförskapets symtom så kan det faktiskt fungera för att göra något åt problemen.
Medan gängbrottsligheten är en av samhällets största och blodigaste utmaningar, går högern i stället fram med pajasförslag som utan substans. Snart måste S förstå att det är en kapplöpning de aldrig kommer kunna vinna.

Om Kristersson faktiskt föreslår avlyssning redan efter ultraljudet så blir jag inte längre förvånad.