Varför är Kristersson så osannolikt dålig?

Moderaterna kan bli stödparti till SD

Uppdaterad 2022-01-19 | Publicerad 2022-01-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson har inte fått Moderaterna att lyfta ordentligt, nio månader före riksdagsvalet.

Magdalena Andersson fortsätter att lyfta Socialdemokraterna. Samma sak kan man inte säga att Ulf Kristersson gör för sitt parti. I en sammanvägning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gjort för Ekots räkning skulle S växa till 30,8 procent om det vore val i dag. Moderaterna backar till 19,7 procent och är nu bara riksdagens tredje största parti.

Sverigedemokraterna har kört om i högerfilen.

Nio månader före valet ökar de rödgröna partierna S, V, C och MP på det högerkonservativa alternativets bekostnad.

Männens nya favorit

Till råga på allt rusar Magdalena Andersson om Ulf Kristerssons i förtroendefrågan. Enligt Expressen/Sifos januarimätning har 51 procent högt förtroende för statsministern. Hon har även blivit männens favorit bland samtliga partiledare.

Ulf Kristersson däremot backar, bara 32 procent säger sig ha högt förtroende för honom.

Så varför går det så osannolikt dåligt för oppositionsledaren?

Det är ju trots allt pandemi och energipriserna och inflationen ökar. Antalet dödsskjutningar var oförändrade förra året jämfört med året dessförinnan.

Läget borde rimligtvis se ljusare ut för M-ledaren.

Misslyckad valstrategi

Mätningar är bara mätningar, men siffrorna ger ändå anledning att fundera över varför det inte går bättre för Moderaterna. Alldeles uppenbart har partiets valstrategi att locka väljare från Socialdemokraterna havererat. Flödet går istället tvärtom, från M till S.

Sannolikt beror det på att Ulf Kristersson inte har lyckats att uppdatera partiets politik. Man är stark i brott och straff, men har inga nya svar på hur man ska lösa problemen med marknadsskolan eller en sönderprivatiserad välfärd.

Moderatstyrda region Stockholm har under pandemin snarast fungerat som ett avskräckande exempel. Barnmorskor flyr sina jobb, antalet vårdplatser är Europas lägsta och högerstyret har frångått principen om vård efter behov. Här får plånboken till stor del styra istället.

Och Moderaterna har inga svar på klimatkrisen förutom att bygga ut kärnkraften.

Stödhjul till SD

Vi har förstått att Ulf Kristersson hemskt gärna vill bli statsminister. Han utropade sig som vinnare redan på valnatten 2018 med ett mandat färre än de rödgröna. Och så sent som i somras försökte han rösta bort Stefan Löfven som statsminister utan att ha något eget regeringsunderlag.

Frågan är bara vad Ulf Kristersson vill göra som statsminister, mer än att flytta in i Sagerska palatset alltså.

Moderaterna backar och samtidigt slåss Liberalerna och Kristdemokraterna om moderata stödröster för sin överlevnad.

Dessutom fortsätter Sverigedemokraterna att skrämma borgerliga väljare. Hur stort inflytande SD:s gäng kommer att få över en eventuell borgerlig regering är skrivet i stjärnorna.

Men fortsätter den aktuella trenden kan M mycket väl tvingas bli stödparti till Sverigedemokraterna. Och statsministern kan då istället heta Jimmie Åkesson.