Mejla

Susanna Kierkegaard

Fega män går gärna ur EU

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

David Davis avgick från posten som Storbritanniens brexitminister i morse.
David Davis avgick från posten som Storbritanniens brexitminister i morse.

LEDARE

Visst hade killen ett svårt jobb. Storbritanniens brexitminister David Davis meddelade i morse att han avgår, eftersom han inte tycker om regeringens nya hållning i handelsfrågor. Efter det följde utrikesminister Boris Johnson som varit drivande i brexitkampanen.

Innan Davis bestämde sig tänkte han på saken i två dagar, säger han allvarligt till BBC Radio 4. För de 66 miljoner brittiska medborgare han överger är det säkert en lättnad att beslutet inte var förhastat.

Hög frånvaro

David Davis har under två år varit Storbritanniens ansvarige för utträdesförhandlingarna med EU. Trots det har han träffat sin europeiske motpart Michel Barnier i totalt fyra timmar i år. Den som tycker att det låter lite magert är inte ensam. Barnier själv suckade tidigare i vår över att Davis inte var på plats utan på turné i Europas huvudstäder.

– Jag vet att han lägger mycket tid på att besöka er, men jag vill att Davis kommer till Bryssel för att förhandla, ska Michel Barnier ha sagt om Davis till EU-ledare under ett stängt möte.

Antingen är Barnier elak, eller så var Davis inte särskilt bra på sitt jobb.

Historien upprepar sig

Scenariot med en feg brittisk man som avgår känns bekant. Efter att ha förlorat folkomröstningen om brexit 2016 meddelade dåvarande premiärminister David Cameron sin avgång, och promenerade glatt nynnandes i väg från kamerorna. I dag avgår både den högsta ansvariga mannen för brexit, och den som tryckt på hårdast för utträdet. Det är ett hån mot folket som inte själva kan promenera i väg nynnandes från det sjunkande skeppet.

Britternas stora val står mellan ett mjukt och ett hårt utträde. Ett mjukt brexit skulle innebära mer kontakt med EU, med lika regler och standarder för att underlätta handel. Ett hårt brexit skulle betyda mer självstyre och mindre samarbete. Det senare medför lite förenklat ekonomisk kris och risk för krig vid den irländska gränsen.

En helt ny plan

Förra veckan sammanträdde brittiska regeringen ute på premiärministerns herrgård. Då kom de överens om en tre sidor lång plan för Storbritanniens framtida handelsrelation med EU. May ska ha varit på topphumör, enligt närvarande. Brexitministern David Davis var inte lika glad, och avgick eftersom han ogillade den nya, mjukare strategin.

Den nya brittiska planen är inte är helt sammanhängande. I den står å ena sidan att landet vill handla varor fritt med EU och därför ska skriva avtal om att följa EU:s framtida regler och standarder. Å andra sidan står det att det brittiska parlamentet ska kunna välja bort regler och skriva separata handelsavtal. Vill brittiska regeringen verkligen det första, är det andra omöjligt. "Omöjligt" har förvisso inte stoppat britterna hittills.

Verklighetsfrånvänd och brutal

Efter avgången i morse har premiärministern skakat fram en efterträdande huvudförhandlare. Ersättaren blir nuvarande bostadsminister Dominic Raab. Raab har tidigare gjort sig känd för att ha sagt att de som får nödhjälp med livsmedel "bara har lite problem med sitt cash flow". I TV för ett år sedan visste han inte vad en statsskuld var.

En brutal och verklighetsfrånvänd ledare passar kanske bra i ett projekt med samma kännetecken. Men det är sorgligt att se hur de fega männen som drev fram brexit avgår, en efter en. När de promenerar i väg muntert nynnandes tar medborgarna smällen.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Engelsk nationalism när den är som värst

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit

Michel Barnier

EU

David Davis

David Cameron

Dominic Raab

Theresa May