Busch och Kungen talade nog inte om matpriserna

I högerns Sverige är det bäst att vara en kunglighet

Kung Carl XVI Gustaf får höjt apanage av högerregeringen nästa år.

Den som följer svenska politiker i sociala medier fick se hur det festades ordentligt i tisdags. Ministrar, riksdagsledamöter och högre tjänstemän var bjudna på den årliga riksdagssupén på Slottet.

De 480 uppklädda gästerna bjöds på konsert och middag med lättrökt regnbåge med forellrom, bräserat vildsvin och vanilj- och färskostparfait till efterrätt.

Kung Carl XVI Gustaf hade vice talman, Julia Kronlid (SD), till bordet och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på sin vänstersida.

Brutna löften

Vad det talades om kring de runda borden får vi inte veta. Men det lär knappast ha uttryckts oro över hur nästa elräkning ska betalas.

Julia Kronlid, Kungen och Ebba Busch.

Morgonen därpå höll en omsvidad Ebba Busch pressträff där hon berättade att det elstöd som utlovats till hushållen kommer att betalas ut i februari.

"Om inget oförutsett händer".

Före valet sa hennes regeringsalternativ att "alla skulle veta" att lindring för de höga elpriserna skulle komma före jul. "Vi lämnar inga familjer i sticket", lovade de.

Nu vet vi vad löftet var värt.

I en intervju med SVT:s Anders Holmberg i "30 minuter" på onsdagskvällen erkände Busch att regeringen varken har lyckats med att införa ett högkostnadsskydd för elen eller sänka drivmedelspriserna.

Julskinkan svindyr

På en direkt fråga om vad KD-ledaren själv skulle få i elprisstöd svarade hon att det inte var något hon räknat på. Det är nog Ebba Busch rätt ensam om, trots att hon – som bekant – anskaffat ett hus med vissa renoveringsbehov.

De flesta svenskar har räknat på varenda krona, många av dem röstade sannolikt på det blåbruna regeringsalternativet just för att el och drivmedel skulle bli billigare.

Istället har vi blivit fattigare. Julskinkan beräknas bli 25 procent dyrare i år och smör, ost och inlagd sill har ökat ännu mer i pris. Siffror visar att den stora köpfesten under Black Friday blev inställd. Det lär synas under granarna på julafton.

Budgetens vinnare

Om det finns en vinnare i den nya regeringens budget så är det kungahuset. Tvärtemot svenska folket kompenseras de rikligt. Deras apanage höjs med 11 procent till 167,9 miljoner kronor. Kanske förklarar det de glada minerna på Slottet.

Men nästa år får svenska folket i alla fall fira att kungen suttit 50 år på tronen och att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung!

I romarriket erbjöds romarna bröd och skådespel för att hålla sig lugna. I kungariket Sverige får vi i alla fall skådespel.

Sedan får vi se vad brödet kostar.