Svenska företag förser Putin med atomvapen

Levererat teknik till Rysslands kärnvapenprogram

Uppdaterad 2022-05-13 | Publicerad 2022-04-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ryska försvarsdepartementet/Youtube

Det är förbjudet att sälja produkter från Sverige för militär användning i Ryssland. Så har det varit sedan 2014. Men medan vi skickar pansarskott till Ukraina, har stora svenska industrier levererat teknik till Rysslands kärnvapenprogram.

Det är Expressen som i förra veckan kunde avslöja de hittills okända affärerna. Industrijättarna Sandvik, SKF, Seco Tools och Atlas Copco har samtliga levererat utrustning till Rysslands kärnvapenproducenter.

Allt har funnits i publika databaser och upphandlingsunderlag med detaljerade uppgifter. Där finns information om hur svenska företag hjälpt Ryssland att tillverka robotar som ska kunna skjuta kärnvapen till andra sidan jorden.

Kärnvapen Made in Sweden

TV4 rapporterade nyligen om att Ryssland kränkt svenskt luftrum med kärnvapen. Huruvida det verkligen var kärnvapen på stridsflygen har ifrågasatts av en del experter, men nu får historien en ny dimension. Hade det varit kärnvapen som Ryssland viftade med, så är sannolikheten inte liten att det är vapen som Sverige själva hjälpt Putin att bygga.

Skulle Ryssland någon gång rikta kärnvapenspetsen hitåt, så kanske det finns en liten Made in Sweden-stämpel på vapnet. En bisarr typ av cirkulär ekonomi, kan man tycka.

Trots skandalen så verkar reaktionerna i Sverige hittills varit ganska svala. Vi är ändå vana vid ett visst mått av hyckleri när det gäller att beväpna demokratiskt tveksamma nationer.

Enligt Svenska Freds slog vi förra året rekord när det gäller vapenexport till diktaturer. Då var 46 procent av den svenska vapenexporten till länder som klassas som ofria eller delvis fria enligt Freedom House.

Drabbar även Jemen

När det gäller kriget i Jemen som nu pågått i snart åtta år är vi inte sämre. Trots brutala bombningar i det som blivit världens värsta humanitära kris, så förser vi den Saudi- och UAE-ledda koalitionen med svenska vapen. Till dem har vi exporterat vapen för 13 miljarder kronor. Det går att jämföra med det svenska biståndet till Jemen som ligger på 433 miljoner kronor.

När det gäller att förse Ryssland med material till kärnvapen är det förstås lite värre för vår egen del. Det här är ju sådant som Putin kan vifta med mot Sverige om andan skulle falla på. Men det går inte att låta bli att tänka att det är vår egen slappa politik som biter oss i baken.

Chatta med Zina Al-Dewany från klockan 09, eller ställ dina frågor redan nu.

 • Zina Al-Dewany
  5 april 2022

  Nu är det dags att avsluta chatten för i dag. Tack för era frågor och tankar.

 • 5 april 2022

  Politik behövs inte. Om man inte gillar ett visst företag kan man uppmana bojkott. Om folket känner så starkt att dessa företag inte borde göra vissa affärer med utländska aggressiva makter så ställer de upp på att bojkotta. Om de inte bojkottar visar det att de inte har så stora problem med exporten, och i så fall reflekterar företagens agerande folkets position i frågan.

  Om politiken ska kliva in blir det top-down agerande istället där politiken ska visa vägen och införa regleringar som reflekterar vad folket "borde tycka".

  Fredrik

  Hej Fredrik, jag håller inte med. Det är vi som väljer våra politiker och poängen är ju att vi inte ska behöva bojkotta varenda företag och hålla koll på att de följer lagar. Det kan inte vara enskilda personers ansvar att svenska vapen inte hamnar i fel händer.

  Zina Al-Dewany
 • 5 april 2022

  En av få Journalister i Sverige som inte hycklar.

  Vi ska varken krama Putin eller någon annan terrorist stat.

  Att vända kappan efter vinden och se till sin egen vinning är tyvärr en strategi som ligger djupt inbäddat i den svenska identiteten.

  Goran

  Hej Goran, nej det är inte särskilt smickrande för Sverige det som kommit fram.

  Zina Al-Dewany
 • 5 april 2022

  Sverige är ett industri land! Varje produkt kan som produceras kan man tycka skulle kunna användas till vapen! Sluta överdriva med tunga titlar att vi förser Ryssland med Atomvapen. Det är inte seriös journalistik.

  Wombat

  Hej, jag föreslår i sådana fall att du läser granskningen jag hänvisar till. Det är allvarligt och bryter mot de bestämmelser som finns.

  Zina Al-Dewany
 • 5 april 2022

  Hej Zina,

  Vad tycker du Sverige ska göra?

  Ska Saab bara få sälja till svenska försvaret, svenska verkstadsföretag få exportförbud eller vad är din lösning?

  Lars

  Hej Lars, dels måste företagen följa lagen. Att vi hjälpt Ryssland rusta upp visar att det inte gjorts. Sen ska inte svenska vapen hamna i blodiga strider som i Jemen. Det finns redan riktlinjer som ska hindra det, men de följs inte.

  Zina Al-Dewany