Går KD helst i säng med flator eller nationalister?

Upp till bevis att partiet har lämnat homofobin bakom sig

KD i Pridetåget.

I dag är partiledarnas närvaro i Pridetåget lika självklar som att valstugor poppar upp som små svampar runt om i landet när det vankas val.

Det är en del av den politiska faunan.

Den politiker som vill gå i någorlunda takt med sin samtid kan helt enkelt inte vara emot saker som homosexuellas rättigheter och jämställdhet. Eller att vissa personer gillar att gå i läderkläder, nithalsband och hundkoppel i den folkfest som Pridefestivalen numera är.

Fjäderboa runt halsen eller kostym spelar ingen roll, det viktiga är att de är där.

Det är på många vis en fantastisk utveckling. Men den är inte självklar.

Dags att bekänna färg

Årets Pridetema är "Dags att bekänna färg". Var står du egentligen när det kommer till kritan? Var står partierna när de tvingas bekänna färg?

Varje politisk kamp som bryter mot samhällets normer brukar vara seg. Särskilt om dessa normer bygger på en klassisk heterosexuell maktordning.

Då är kamperna något så fruktansvärt sega och utdragna.

Ju mer konservativa partierna är, desto mer troligt är det att de aktivt har försökt blockera politiska förslag som syftat till att rucka på maktordningen. Åtminstone om man tittar historiskt.

KD värst i klassen

Det kommer knappast som en överraskning att Kristdemokraterna har varit värst i klassen. När riksdagen 1994 skulle rösta för att införa "registrerat partnerskap" för homosexuella röstade KD nej. Likaså när denna rättighet skulle uppgraderas till "samkönade äktenskap" 2009.

Jesus Christ and Holy Mary, sicken degradering av samhällsmoralen och äktenskapets helighet när bögar och flator plötsligt får gifta sig! Det tänker jag mig att de kristdemokratiska ledamöterna viskade till varandra när den mer frisinnade och progressiva riksdagsmajoriteten körde över dem.

Om de vetat att deras framtida partiledare, Ebba Busch, skulle gå i Pridetåget hade de fått slag.

Vems kamp för KD

Men frågan är vilka politiska förslag som dagens KD kommer driva eller motarbeta när det väl kommer till kritan. Ponera att Sverige får en konservativ regering i höst med stöd av Sverigedemokraterna, och att SD kräver en nedmontering av HBTQ-personers rättigheter.

Vems sida står KD på då? På bögarna, flatornas och transpersonernas sida – eller sida vid sida med nationalisterna som vurmar för den traditionella kärnfamiljen?

Prideveckan är ett ypperligt tillfälle att bekänna färg.


Hur mycket har egentligen KD förändrats när det kommer till HBTQ-personers rättigheter? Vilka politiska förslag skulle de gå med på - och vilka skulle de aktivt blockera om det blev skarpt läge?

Chatta med Aftonbladets ledarskribent Lovisa Arvidsson. Chatten öppnar klockan 9.00 men du kan skicka in dina frågor och tankar redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Lovisa Arvidsson
  1 aug 2022

  Och det fick bli morgonens sista inlägg. Tack för engagemanget :) Önskar er alla en trevlig pridevecka!

 • 1 aug 2022

  Lite tråkigt att behöva göra politik av detta, jag är själv en som du beskriver det går i läderkläder och koppel. Merparten av mina vänner tillhör även dom BDSM-världen. Vi har alla olika politiska preferenser, men det är kärleken till vårt livsval som är det viktiga, inte vilket partinamn det står på valsedeln vi stoppar i kuvertet.

  Tänk om och fokusera rätt, bejaka kärleken oavsett vilket parti man röstar på. Alla färger skall med!

  Pelle W

  Gomorron Pelle W! Sexualpolitik och frågor om hbtq-personers rättigheter har alltid väckt mycket känslor, men man måste kunna prata om det ändå. Särskilt om det finns partier som har en lång historia av homofobi och att motarbeta politiska förslag som tex partnerskapslagen, homosexuellas rätt till adoption etc. Sen vad folk har för personlig sexuell preferens är naturligtvis helt ovidkommande för vad man röstar på.

  Lovisa Arvidsson
 • 1 aug 2022

  Största hotet motHBTQ-personer idag är främmande kulturers behandling av dem, på så sätt skulle en konservativ regering vara fördelaktig eftersom de partierna fokuserar mest på problemen kopplade till migrationen.

  Fredrik

  Morrn Fredrik,

  Nja, det håller jag nog inte med dig om.

  Lovisa Arvidsson
 • 1 aug 2022

  Hej, det är bra om partier kan ändra åsikter och ev. erkänna att de ändrar åsikt. Vi ser S-partiet vänder kappan efter vinden och klamrar sig fast vid makten, t.o.m med Vänsterns (f.d VPK) stöd.

  SvenErik

  Morrn SvenErik! Visst är det alltid bra att partier (och individer!) kan ändra åsikter, det behöver inte betyda att de vänder kappan efter vinden. Men partier brukar ändå tendera att ha vissa grundvärden de återkommer till, vilket gör KD:s värdekonservativa bakgrund extra intressant när det kommer till frågor som rör sexualitet, kärnfamilj etc, eftersom samtiden här har förändrats en hel del på senare år.

  Lovisa Arvidsson
 • 1 aug 2022

  Det kanske känns mer relevant att tona ner Pride tåg och stora homosexuella träffar om vi inte vill ha en jätte epidemi med apkoppor. Eller vad föredrar du själv ?

  Peter Andersson

  God morgon Peter Andersson! Varför skulle det vara relevant att tona ner Pride pga utbrottet av apkoppor? Däremot är det alltid en god idé att använda skydd vid nya sexuella kontakter, men det är en helt annan femma.

  Lovisa Arvidsson

Följ ämnen i artikeln