Mejla

Lovisa Arvidsson

I Kiev blev Andersson en riktig landsmoder

Kontrast mot Kristersson på kollo i Visby

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Magdalena Andersson besökte Kiev, Ukraina.
Statsminister Magdalena Andersson besökte Kiev, Ukraina.

LEDARE

Det är orättvist att lägga bilderna bredvid varandra.

Ulf Kristersson från Almedalsscenen i ett regnigt Visby, med en medarbetare som håller ett paraply ovanför hans huvud.

Man vill instinktivt skämta om Moderatledarens vurmande för enkla jobb.

Ungefär samtidigt tas en annan bild, på statsminister Magdalena Andersson som tar president Zelenskyj i hand. De står mitt i det krigshärjade Kiev i Ukraina, där Andersson är på besök för att visa sitt stöd för landet.

Senare under dagen håller regeringen en direktsänd presskonferens där Andersson talar direkt från presidentpalatset, iklädd det traditionella ukrainska broderade klädesplagget vyshyvanka.

Det är ärligt, avskalat, folkligt och genuint.

Det är inte alla politiska ledare som lyckas få till den känslan, hur mycket de än försöker.

Populäraste partiledaren

Kanske är det vad vi nu ser i opinionsmätningarna när populariteten bland landets partiledare mäts.

I en färsk undersökning från Demoskop och Aftonbladet får Magdalena Andersson oerhört höga siffror. Hela 52 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för S-ledaren.

Och då har hon ändå backat fem procentenheter sedan den förra mätningen.

På andra plats står Ulf Kristersson med oförändrade 42 procent.

Gladast över opinionsmätningens resultat är nog ändå Johan Pehrson. Han har ökat 12 procentenheter, till 29 procent. Och då företräder han trots allt ett parti som varit relativt uträknat sedan den förra partiledarens dikeskörningar.

Roboten är nedpackad

Som finansminister fick Magdalena Andersson kritik för att tala för mycket i talepunkter. Där fanns en stelhet som ibland kunde ge åhörarna känslan av att de lyssnade på en robot.

Roboten har sedan länge monterats ned och packats ihop.

Efter Ukraina-resan gav sig Andersson ut på en bussturné i Sverige. I likhet med Stefan Löfven signalerar Andersson att hon hellre träffar vanliga människor än att spendera veckan på det politiker- och näringslivskollo som Almedalen har utvecklats till med åren.

Det återstår att se om den ohotade populariteten håller i sig till valdagen. Statsministern är bra mycket populärare än partiet hon företräder.

Under tiden kan Ulf Kristersson stå kvar under sitt paraply.

Han tycks trivas bra där.

Har statsminister Magdalena Andersson lyckats i rollen som landsmoder? Kommer hennes popularitet hålla i sig fram till valet och vad säger egentligen popularitetsmätningar bland partiledarna om deras förutsättningar inför valet?

Chatta med ledarskribent Lovisa Arvidsson. Livechatten öppnar 9.00 men du kan ställa frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Lovisa Arvidsson

  Och det fick bli morgonens sista inlägg. Tack för stort engagemang i chatten, många inlägg och frågor som inte hanns med. Önskar er alla en fortsatt fin start på veckan!

 • Godmorgon

  Jag tycker om ” Magda” . Hon står för något. Något som hon är beredd att ta strid för. Var länge sen S hade en politiker som ledare där man faktiskt kan urskilja vad partiet står för.

  I dessa tider när rasister o populister tar så stor plats, hoppas jag på henne. Mycket

  Flexibel 33

  Jag är beredd att hålla med dig!

  Lovisa Arvidsson
 • Att vara borgerlig väljare måste vara hårt nu, när man inte har några partiledare värda namnet. Undrar vad som krävs för att de som röstar på borgerligheten av princip ska inse vad de väljer. Vi har inte råd med medelmåttighet just nu, inte efter alla kriser.

  Maggan

  Så sant som det var sagt.

  Lovisa Arvidsson
 • Du är ju knäpp

  Tahir Algan

  Har du vaknat på fel sida den här morgonen? I så fall hoppas jag att resten av din dag blir lite bättre :)

  Lovisa Arvidsson
 • Har med envishet alltid hävdat att en S+M regering skulle vara det mest stabila för Sverige, även om det för de allra flesta inblandade av hävd verkar vara en total utopi.

  Men skam den som ger sig. Magda + Uffe = sant

  Drömvävaren

  Det hoppas jag verkligen inte!

  Lovisa Arvidsson
 • Helt enig med Peter Bergqvist.

  Tänk om denna "landsmoder" la sitt fokus på Sverige istället och sluta vänd kappan efter vinden. Påminner om folk som jagar "likes" på sociala meder.

  FE

  Om det är Nato du tänker på så ser jag gärna partiledare som vänder kappan efter vinden om det handlar om att säkerhetsläget för landet snabbt förändras.

  Lovisa Arvidsson
 • Magdalena Andersson utstrålar ett lugn och sans, stabilitet. Mycket förtroendeingivande. Säger jag som röstat höger i 25 år… Hon får min röst i september. Om hon håller sig borta från MP och V. Det är det som gör att jag tvekar. Och många högerväljare med mig bedömer jag.

  Fredrik

  Intressant att höra!

  Lovisa Arvidsson
 • viktigaste är ju ändå hur det går i valet magdalena anderssonär ju mer populärare än Stefan Löfven, sen så är det ju också viktigt vad väljarna tykcer viktigt. kommer valet handla om välfärd trygghetssystem sociala frågor gynnar de S,mp,v,c.

  skulle det bli fokus på brott straff så gynnar de högersidan.

  sosse75

  Jag tror att populariteten för partiledaren ändå ger en viss hint om hur det går i valet för partiet. Men ja, självklart också vilka frågor som hamnar i fokus!

  Lovisa Arvidsson
 • Hon borde besökt Rinkeby o Tensta istället.Här pågår det också ett krig.

  Ale

  Det gör det och jag tror att det är ett krig som inte bara Magdalena Andersson borde besöka och rikta blicken mot - utan hela samhället.

  Lovisa Arvidsson
 • Vill bara uttrycka att det är först nu jag förstår det här med ”personval”. Har alltid röstat moderat eller Kristdemokratiskt men det är en omöjlighet för mig i dag. Har NOLL förtroende för både Ulf och Ebba. NOLL. För Magdalena känner jag dock ett skyhögt förtroende så även om jag ideologiskt inte är socialdemokrat litar jag på henne som person, på att hon vill det bästa för kollektivet - inte nödvändigt vis för mig, men jag är oviktig i sammanhanget. Därför kommer min röst att tillfalla socialdemokraterna i år. Så viktigt är politikernas egen personlighet och handlande.

  Kajsa

  Hej Kajsa! Det där tycker jag är jätteintressant, och jag tror inte du är ensam om ditt resonemang. När en politikers popularitet hamnar på sådana höga nivåer (alltså skiljer sig mycket från det egna partiets siffror) så har de verkligen träffat rätt med någonting i ledarskapet. Sen tror jag att det tunna politiska innehållet vi ser över hela spannet också gör att det mer blir en "presidentvalskampanj" mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. Så personval upphöjt i 10 med andra ord :)

  Lovisa Arvidsson
 • Magdalena är en självtjänande opportunistisk lögnare som alla andra politiker. Konsten att bli populär som politiker är konsten att lura så många människor som möjligt att man inte är just en självtjänande opportunistisk lögnare, utan istället en "landsmoder".

  Fredrik

  Så alla som någonsin gått in i politiken gör det av egoistiskt egenintresse, och aldrig för att man drivs av ett samhällsengagemang?

  Lovisa Arvidsson
 • Det bästa vore om S+M bildade regering. Vill inte se en minoritetsregering en gång till. Möjligen skulle S+C+V få ihop drygt 50%. Skulle vara en unik händelse om dessa tre skulle bilda regering.

  Clas Engström

  Jag tror ju att chansen är större att S+V+C bildar regering än att S och M gör det. Då skulle det nästan behöva vara en samlingsregering under tex krig, och det får vi ju hoppas att vi slipper!

  Lovisa Arvidsson
 • Vilket trams! Hon gör bara vad andra EU länders ledare har gjort tidigare! Att kalla henne "riktig landsmoder" är en överdrift med råge! Man kan istället påstå att hon utnyttjar Zelensky och det Ukrainska folket för sossarna egen vinning inför valet i September. Skriv istället om Magdalena priser på el, bränsle och på maten! Det borde vara enkelt för henne att minska skatten på el och bränsle och minska reduktionsplikten. Varför skall Sverige ha 30% när övriga Europa har mycket lägre? Dessutom är biodieseln mindre energität så du förbränner mer biodiesel än vanlig diesel på samma körsträcka!

  Peter Bergqvist

  Att åka till Ukraina i dessa tider för att visa sitt stöd hoppas jag att alla partiledare gjort om de varit statsminister. Det är bara vettigt och statsmannamässigt. Men sen är det ju inte självklart för alla att kunna framstå som en samlande ledare i tider av kris.

  Däremot kan vi nog inte begära att en statsminister svänger med sitt trollspö och ändrar priserna på energi och mat över en natt. Då tillskriver vi nog dem lite väl mycket makt :)

  Lovisa Arvidsson
 • Normalt sett skulle jag säga nej till att rösta på S alla dagar i veckan men Magdas framtoning ska jag ärligt sagt fått mig att fundera. Hon har något Göran Person över sig men ändå inte.

  Peter

  Precis! Jag tror det är en del av framgången.

  Lovisa Arvidsson
 • Tycker nog att jag har 1 moder och att det räcker med 1. Och att dessa tal och turnéer endast sker i valtider där politiker ska profilera sig som förankrade i folkmyllan, ger inte mig några illusioner om förändringar oavsett partitillhörighet

  Gunnar Molberg

  För de allra flesta räcker det nog med en moder - eller flera mödrar om man har samkönade föräldrar, bonusmödrar, svärmödrar etc beroende på livssituation :)

  Men det är inte ovanligt att politiken får fram ledare med drag av landsmoder och landsfader, särskilt i tider av kris. Som tycks samla popularitet över partigränserna.

  Lovisa Arvidsson
 • Jag har absolut noll förståelse för Magdalenas popularitet, hon är som en vindflöjel i politiken.

  Och vill dessutom regera med C, ett parti som förra året titt som tätt visade sig ha företrädare inblandade i pedofilkretsar. Känns ju väldigt fräscht att Magdalena hyllar dess företrädare lite nu och då.

  Andreas

  Morrn morrn Andreas!

  Nja, tror nog att varken Magdalena Andersson eller Annie Lööf kan klandras för att en C-politiker hade haft en relation med en dömd pedofil. Det är väl snarare hur den politikern hanterades som partiet ska dömas efter?

  Lovisa Arvidsson
 • Som högerväljare får jag väl tyvärr säga att M A är just en landsmoder och Ulf Kristersson är tämligen slät figur tillsammans med resten av partiledatna.Hon är klar och tydlig och inger verkligen ett stabilt intryck. Kommer dock aldrig rösta på Sändå.

  Målaren

  God morgon! Då öppnar vi chatten denna måndagsmorgon. Först ut är Målaren.

  Jag tror inte du är ensam bland högerväljare om att ha den uppfattningen.

  Lovisa Arvidsson

Av: 

Lovisa Arvidsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Stenevi måste fråga sig varför hon misslyckats

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Politik