Skatteverket om bedrägeriet: Mycket allvarligt

Ny spärr ska öka skyddet för dina personliga uppgifter

Publicerad 2021-06-21

Bedragarna misstänks ha ansökt om att bli deklarationsombud för att kunna komma åt techmiljardärernas konton.

Skatteverket har nu infört en spärr som ska öka skyddet för känslig information.

– Vi uppmanar alla att använda sig av den, säger enhetschefen Anders Bäck.

Bedragarna ska ha kommit över miljontals kronor från konton tillhörande en rad kända entreprenörer.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har gärningsmännen fått tillgång till företagarnas bankuppgifter genom att registrera sig som deklarationsombud hos Skatteverket. Detta har gjorts på pappersblanketter, och brottsoffren har inte fått de bekräftelser som skickats ut eftersom bedragarna genomfört adressändringar.

Skatteverket kom bluffmakarna på spåren under hösten 2020. Då hade en avisering nått fram till en av de drabbade. Efter det upptäcktes ytterligare fem fall.

– När vi fick kännedom om detta så granskade vi över 6 000 ombudsanmälningar som kommit in på papper utan att hitta något misstänkt, säger enhetschefen Anders Bäck.

Anders Bäck på Skatteverket.

800 000 ansökningar per år

Bedragarna har inte stulit några pengar från företagarnas skattekonton. De har dock kunnat se kontonummer och andra känsliga uppgifter. Den informationen misstänks de sedan ha använt sig av för att kunna göra miljonöverföringarna.

– Vi ser mycket allvarligt på att man utnyttjar Skatteverket på det här sättet. Vi gjorde en brottsanmälan så fort vi upptäckte att det här hade hänt.

Skatteverket tar emot omkring 800 000 ombudsansökningar per år. De flesta görs digitalt med bank-id.

Anders Bäck uppmanar alla att skaffa en digital brevlåda för att snabbt kunna upptäcka misstänkt aktivitet.

– Om man råkar ut för bedragare finns det en risk att de tömmer ens brevlåda innan man själv har möjlighet att göra det. Med en digital brevlåda eliminerar man den risken.

”Vi ser mycket allvarligt på att man utnyttjar Skatteverket på det här sättet”, säer Anders Bäck.

Går att blockera

I början av juni införde Skatteverket en ny spärr för att minska bedrägeririsken. Blockeringen stänger av möjligheten att registrera sig som ombud genom att fylla i en pappersblankett.

– Vi hoppas att alla som kan ansluter sig till våra spärrtjänster. Det är ett enkelt sätt att skydda sig mot bedrägerier, säger Anders Bäck.