Elise och Josephine gör succé i ”Draknästet”

”När jag tittar på er så tittar jag in i Sveriges framtid”

Uppdaterad 2021-08-30 | Publicerad 2021-08-26

Elise Lindow och Josephine Daly Tempelaar lyckades charma drakarna.

Deras klimatsmarta företag Rawstraw fick i veckans avsnitt av ”Draknästet” en investering på 300 000 kronor.

Nu siktar de unga entreprenörerna på att expandera.

– Vi vill bli störst i Europa, säger Elise Lindow, 21.

Lovorden var många i studion efter att Elise Lindow, 21, och Josephine Daly Tempelaar, 20, presenterat sin produkt i det andra avsnittet av ”Draknästet” på SVT.

Tjejerna startade redan i gymnasiet företaget Rawstraw – ett klimatsmart, svenskproducerat alternativ till framförallt plastsugrör.

– När jag tittar på er så tittar jag in i Sveriges framtid, säger en imponerad Sara Wimmercranz, en av drakarna, i programmet.

Elise Lindow och Josephine Daly Tempelaar gjorde succé i torsdagens avsnitt av ”Draknästet”.

Naturliga sugrör – av råghalm

Idén bakom sugrören, som tillverkas genom att klippa, koka och torka råghalm, kom efter erfarenheter inom restaurangbranschen och en historisk tillbakablick.

– Vi började undersöka hur man gjorde sugrör förr, innan de var gjorda av plast. Då läste vi att man använde just överblivet spannmål. För oss blev det en naturlig sak att prova, berättar Josephine Daly Tempelaar.

Sugrören tillverkas av råghalm på en anstalt i Eslöv.

”Smittad av energin”

Från UF-företag i sista året i gymnasiet blev Rawstraw 2019 aktiebolag – och nu alltså succé i ”Draknästet”. Josephine och Elises begäran om att få en investering på 300 000 kronor mot 10 procent av bolaget nappade drakarna Jonas Eriksson och Shervin Razani på. Hela panelen var imponerade, men flera menade att Rawstraw var i ett lite för tidigt stadie för att investera.

– Man blir smittad av er energi. Ni är investeringsbara som personer, säger Shervin Razani innan han beslutar sig för att öppna plånboken.

Elise Lindow, 21 och Josephine Daly Tempelaar, 20, grundare av företaget Rawstraw.

”Småchockade”

Slutresultatet blev att de två investerarna delade lika på pengainsatsen och delägarprocenten.

– Det var roligt att höra drakarnas feedback. Vi tror ju stenhårt på vår produkt, men vi var nog lite småchockade att de gillade vår pitch så mycket också, det är häftigt, säger Elise Lindow.

De unga företagarna har stora mål – de siktar mot en marknad i Europa.

”Vill bli störst”

När de två barndomsvännerna blickar framåt vill de på kort sikt göra tillverkningen av sugrören enklare och snabbare. De 300 000 kronorna ska framförallt gå till maskiner som halvautomatiserar produktionen. Men på längre sikt vill de ta över mer än hemmaplan Skåne.

– Vi har alltid sagt att vi vill bli det största företaget i Europa som tillverkar miljövänliga sugrör, säger Elise Lindow.

– Att helt enkelt bli ett go-to-sugrör. Folk är trötta på soggiga pappersvarianter, fyller Josephine Daly Tempelaar i.