Krögarnas lycka efter slopade restriktioner: ”Det trodde jag aldrig”

Uppdaterad 2021-06-29 | Publicerad 2021-06-28

Restaurangbranschen ser ljuset i tunneln.

Från 1 juli får krogen ha öppet som vanligt.

Åtta gäster i stället för fyra får sitta vid samma bord inomhus.

– Det hade jag aldrig trott. Otroliga nyheter, säger krögaren Tom Sjöstedt.

Smittspridningen i Sverige har börjat trappa ner.

Från den 1 juli kan krogarna börja trappa upp igen.

måndagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att Sverige fortsätter lätta på restriktionerna och går in i nivå två den 1 juli.

Serveringsställen får då har öppet längre än till 22.30.

– Det är en otrolig lättnad. Man har blivit så hårdhudad och luttrad efter alla turer fram och tillbaka så man inte tror på någonting längre. Men det här är helt fantastiskt, säger krögaren Tom Sjöstedt som driver Lilla Ego.

Tom Sjöstedt.

Restaurangbranschen har drabbats hårt under pandemin med restriktioner som skärpts över tid. Måndagens besked var inget som Tom Sjöstedt hade väntat sig i nuläget.

– Jag blir jätteförvånad. Att de skulle slopa krav på öppettider helt trodde jag aldrig. Jag har haft otroligt ont i magen och jag tror ingen utanför branschen förstår hur mycket det här betyder. Det är miljarder kronor som branschen nu kan dra in, säger han.

”Får inte jubla för mycket”

Begränsningen på sällskap utomhus tas bort helt. Maxantalet gäster vid bord inomhus höjs från fyra till åtta.

– Jag är verkligen glad för det här, men det finns mycket kvar så vi får inte jubla för mycket. Det finns en farhåga för hur det blir i höst, så det går inte att vara för positiv. Men öppnar de upp så mycket nu är det väl svårt att stänga sen igen. Man kan inte göra en sådan berg- och dalbana, säger han.

Fortfarande finns kravet på att sällskap ska sitta ner och hålla en meters avstånd, både inomhus och utomhus.

– Det är en utmaning särskilt för restauranger med mindre yta. Vi kan inte ta emot så många gäster som vi vill på grund av de reglerna. Förhoppningsvis kan de också slopas snart, för det behövs väldigt snart, säger Tom Sjöstedt.

”Det var på tiden”

Även krögaren Tareq Taylor välkomnar beskedet från regeringen.

– Det var på tiden och är underbart att höra. Det är också ett tecken på att smittan är så pass låg att vi kan börja återgå till det normala i samhället och att det i förlängningen ska hålla i sig, säger han.

Tareq Taylor.

Tillsammans med krögarkollegor startade Tareq Taylor rörelsen ”Tillsammans ur krisen” i början av pandemin för att lyfta branschens talan. Många anställda inom restaurangbranschen har tvingats lämna sina jobb under pandemin och vänt sig till andra yrken. Tareq Taylor betonar svårigheten med att hitta personal, vilket blivit ännu svårare under pandemin.

– Det är en stor utmaning sedan tidigare och nu är det extremt. Nu blir det en anstormning som vi har varnat för men man har vägrat lyssna. Och nu är vi där. Vi är beroende av kompetens och det är inget man skaffar sig på 20 minuter genom att lära sig bära tallrikar, säger han.

Han vill se krafttag från regeringen för att säkerställa trygga och säkra anställningar inom branschen.

– Den stora frågan är vilket ansvar regeringen kommer ta, vilken regering det nu än blir. Det måste komma ett trygghetspaket för de anställda som är kvar så att de inte ses som en trasdocka man kan göra vad man vill med. Jag hoppas att man verkligen tar till sig det, säger han.

Restaurangerna får ha öppet efter 22.30 från och med 1 juli.