Kraftigt upp för priserna på bostadsrätter i Stockholm

Publicerad 2021-01-20

Bostadsmarknaden i Stockholm inleder 2021 med en rivstart.

Under första halvan av januari steg priserna på bostadsrätter med över två procent, enligt en ny rapport från Valueguard.

– Jag tror inte att prisboomen är över, säger Fredrik Kullman på Bjurfors.

I likhet med datan från Svensk Mäklarstatistik visar analysföretaget Valueguards senaste siffror att 2020 avslutades med en avmattning på bostadsmarknaden.

Indexet steg med försiktiga 0,2 procent i december, jämfört med månaden före. För bostadsrätter backade priserna med 0,3 procent. Villorna noterade en uppgång på 0,6 procent.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Fler vill bo större

Sett till året som helhet var prisstegringen markant. Valueguards index ökade med 11,5 procent. På villafronten var den siffran hela 15,5 procent.

– Efterfrågan på större bostäder verkar ha ökat under pandemin. Det trycker människor längre ut från city där man får mer bostad för pengarna, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Prognosen: Mer blandad utveckling

Valueguard har även analyserat prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholm under de två första veckorna av 2021. Sammanställningen visar på ett skutt uppåt på 2,3 procent jämfört med decembernoteringen.

Priserna på bostadsrätter i Stockholm steg under januari 2021.

Fredrik Kullman, vd på mäklarbyrån Bjurfors Stockholm, tror att efterfrågan kommer att hålla i sig.

– Det beror framförallt på höga prisförväntningar, låga räntor, stark börs och en mer positiv syn på konjunkturen, säger han i en kommentar.

– Men räkna inte med kraftiga prisökningar varje månad. Vi kommer att se en mer blandad utveckling framöver.