Ny prischock på bränsle – dieseln upp en krona

Kraftig ökning – kopplas till Rysslands invasion

Uppdaterad 2022-03-04 | Publicerad 2022-03-03

Priset på drivmedel fortsätter att stiga i krigets skugga.

Och fler ökningar är att vänta, enligt råvaruanalytikern Christian Kopfer.

– Vi kan snart vara upp på mellan 25 och 30 kronor, säger han.

Det kostar mer och mer att fylla tanken.

Gårdagens prisrekord pulveriserades under torsdagsmorgonen.

Nu kostar en liter bensin 20,94 kronor, samtidigt som dieselpriset går upp med en krona till 24,37 kronor litern. Det är en ökning med 55 öre respektive 1,05 kronor.

Höjningarna kommer i spåren av att råoljan kraftigt ökat i pris. Kriget i Ukraina har utlöst stora prisrörelser på energimarknaden världen över. Att Ryssland är världens tredje största producent av olja pressar upp priserna.

Kan bli stor oljebrist

– Det är större och större oro kring om Ryssland över huvud taget kommer kunna exportera någon olja. De är en så pass stor exportör av råolja, så blir det en sådan stor brist som det kan bli om Ryssland stängs ute, är vi snart uppe på mellan 25 och 30 kronor skulle jag säga, säger Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer.

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

”Ingen höjdare alls”

Han refererar till dieselpriset som ligger något högre än bensinen. Men i samma takt kommer bensinpriset troligen att stiga, tror Kopfer.

Andra faktorer som driver på prisutvecklingen är dels svenska kronans värde, men också priset på andra råvaror.

– Man ska komma ihåg att det är en hel del växtbaserat som går in i drivmedel numera, rapsolja till exempel, och det går också rakt upp. Det blir dyrare på allt tyvärr. Det är ingen höjdare alls, säger han och lägger till:

– Det kommer att bli ökade priser på drivmedel, det vågar jag nästan utlova.

Ökat 20 procent efter invasionen

Ett fat Brentolja kostar på torsdagen 119 dollar. På en vecka, sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes, har det stigit med 20 procent och sedan årsskiftet med över 50 procent.

Men lika dramatiska prisökningar kommer inte att synas vid mackarna, enligt Christian Kopfer.

– Nej, det blir det inte. Det är ungefär hälften. Men det är inte helt så enkelt eftersom du måste ta hänsyn till kronan, men en tumregel är att om Brentoljan stiger 20 procent kommer bränslepriset stiga med 10 procent. 

Följ ämnen i artikeln