Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Publicerad 2024-06-27

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad.

Den ligger därmed kvar på 3,75 procent.

Beskedet var väntat av en samlad expertkår.

– Trots att räntebesked var väldigt väntat kan jag inte låta bli att känna att det är ett svek mot svenska folket, säger Felicia Schön.

09.30 gav Riksbanken besked. Styrräntan lämnas oförändrad och ligger kvar på 3,75 procent.

Samtidigt öppnar riksbanken för att sänka räntan två eller tre gånger under den andra halvan av året, förutsatt att inflationen utvecklar sig enligt prognoserna. För inflationen har närmat sig målet på 2 procent. Inflationen exklusive energipriser ligger nu på 3 procent.

Bankernas ekonomer spår att nästa sänkning kommer i augusti eller september.

– Vi tror att det kommer vid mötet den 20 augusti, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

– Vi väntar in juniinflationen, den kommer riksbanken titta jättemycket på. Fortsätter trenden neråt så kan vi nog räkna med en sänkning i augusti, säger Magnus Hjelmér, ekonom på Ica Banken.

För den med bolån kommer sannolikt beskedet välkommet.

– Det må vara efterlängtat av bolånetagarna och vi ser ju nu lite av ljuset i tunneln, men som bolånetagare är det viktigt att inte gå och hoppas på en bolåneränta som den före pandemin. Istället är det en bolåneränta på omkring 3-3,5 procent man kan vänta sig, när Riksbanken sänkt klart och om bankerna behåller sina marginaler, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Finns orosmoln

I sin prognos för ränteutvecklingen bedömer Riksbanken att den under årets tredje och fjärde kvartal kommer ligga på 3,67 och 3,33 procent i snitt. Under 2025 och kommande år tror man på fortsatta säkningar och ser framför sig en snittränta på 2,56 för det andra kvartalet 2027.

Riksbanken flaggar samtidigt för att prognoserna både för inflationen och för konjunkturen framåt är osäkra, bland annat på grund av geopolitisk oro och kronan växelkurs. De faktorerna kan leda till båda högre och lägre styrränta än tänkt.

Felicia Schön.

Felicia Schön, privatekonom Avanza, konstaterar att beskedet från Riksbanken var väntat, men hon anser att det hade varit hög tid att agera.

– Trots att dagens oförändrade räntebesked var väldigt väntat kan jag inte låta bli att känna att det är ett svek mot svenska folket. Styrräntan är på en hårt åtstramande nivå trots att inflationen kommit ner ordentligt och fallit under lång tid. Det är hög tid att agera med fler sänkningar nu för att inte riskera att försätta svenskarna i en än värre ekonomisk kris. Vad väntar Riksbanken på? säger Felicia Schön.

Hon ser det som att Riksbanken avvaktar med sänkningarna endast för att invänta omvärlden, där inflationsbekämpningen generellt inte har gått lika bra.

– Jag anser dock att den anledningen inte är bra nog. Riksbanken ska vara en självständig centralbank som agerar efter vad som behövs för svensk ekonomi, och om Riksbanken inte gör det hade vi likväl kunnat gå över till euron och låta europeiska centralbanken bestämma räntan. Hela poängen med en egen valuta är att ha en centralbank som agerar för vad som behövs för det egna landets ekonomi.

Vad innebär det för svenskarna?

– Dagens besked innebär att lättnaderna för svenskarnas plånbok dröjer. Ingen sänkning av bolåneräntan, ingen lättnad för hårt pressade bostadsrättsföreningar och fortsatt tufft för företagare. Även om räntesänkningarna har påbörjats är det fortsatt tufft för många och jag tror tyvärr inte vi har sett det sista när det kommer till varsel och konkurser. Arbetslösheten kommer att stiga mer. Mitt budskap till svenskarna är: Ljusningen är på ingång men ropa inte hej än. Ha fortsatt beredskap med en ekonomisk buffert om man har möjlighet.

Vad kan vi vänta oss framöver?

– Riksbanken meddelar själva att man kan vänta sig fler räntesänkningar under andra halvan av året än vad man tidigare har kommunicerat. Räntesänkningarna väntas nu vara två eller tre från tidigare en eller två. Det beror på att ekonomin går sämre än deras prognos från mars. Håll ut - men hösten kommer lättnaderna, säger Felicia Schön.
 
Nästa gång Riksbanken lämnar besked om styrräntan är 20 augusti.

Följ ämnen i artikeln