Kraftig ökning av konkurser: ”Kan bli blodigt”

Publicerad 2022-10-05

Antalet konkurser ökar i rask takt.

När hushållen får allt mindre att i plånböckerna kan fler företag gå samma öde till mötes framöver.

– Det kommer att bli tuffare, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Efter att antalet konkurser minskat under en längre tid har nu trenden vänt. Enligt siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe har antalet konkurser ökat med 19 procent i september, jämfört med samma månad förra året.

Dock från låga nivåer.

– Vi har de senaste åren haft väldigt låga konkurstal och när vi jämför med det blir det ju en ökning. Det vi ser nu är att det ökar ganska kraftigt. Om man tittar på september är det bara ett år de senaste tio åren som det har varit fler konkurser, säger Henrik Jacobsson.

Enligt honom finns det flera anledningar till att konkurserna ökar dramatiskt just nu. En orsak är att det har startats många företag de senaste åren. En annan är att de ekonomiska stöd som fanns till för företagen under pandemin inte längre finns kvar.

– Situationen är helt annan nu jämfört med ett år sedan då stödåtgärderna fanns kvar. Stöden höll i gång ekonomin och såg till att det inte blev lika många konkurser. Många bolag som hade det tufft under pandemin kanske inte längre klarar sig.

Antalet konkurser per månad.

E-handeln hårt drabbad

Enligt Creditsafe är det framför allt är detaljhandeln som drabbas hårdast just nu. Inom e-handeln har konkurserna ökat med 59 procent i år, från 83 konkurser 2021 till 130 konkurser i år.

– Man kanske inte unnar sig den konsumtion man gjorde tidigare och det slår ganska snabbt då. Den branschen har också haft ökande kostnader. Vi tror att det kommer att sprida sig till andra branscher som också riktar sig till konsumenter, säger Henrik Jacobsson.

I ett pressmeddelande säger Henrik Jacobsson att ”det kan bli blodigt” när svenska konsumenter drar i handbromsen och är mer försiktiga i sin konsumtion.

Tror på fler konkurser

Han tror heller inte att den kraftiga ökning som setts i augusti och september är en tillfällighet.

– Jag tror att vi kommer att se att konkurserna ökar den närmaste tiden. Det kommer att bli tuffare. Sedan kan det ju stävjas av till exempel elstöd till bolag som har det svårt med elräkningarna. Vi får se vad politikerna gör.

I september ökar antalet konkurser i 11 av 21 län, dock inte i storstadsregionerna. Största ökningen ses i Kalmar och Norrbotten. Hittills har 4 018 aktiebolag försatts i konkurs i år, enligt Creditsafe.

Här kan du få hjälp och stöd i svåra tider

  • Socialtjänsten: Hos socialtjänsten i din kommun kan du söka ekonomiskt bistånd om du inte kan försörja dig själv eller din familj. Du kan även få hjälp med budget- och skuldrådgivning. Gå in på din kommuns hemsida för mer information. Här finns länkar till samtliga kommuners hemsidor.
  • Försäkringskassan: Om du på grund av exempelvis sjukdom, skada eller föräldraledighet inte har möjlighet att arbeta kan du ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Läs mer om vad som gäller här.
    Du som har barn som bor hos dig kan ha även ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Även personer under 29 år med låg inkomst kan ha rätt till bostadsbidrag, mer information om bostadsbidrag finner du här.
  • Matbutiker som säljer matsvinn: Över landet finns flera så kallade sociala matbutiker som säljer matvaror som annars riskerar att slängas. Exempelvis MatRätt i Göteborg, Matmissonen i Malmö, Matakuten i Gävle och Matmissonen i Stockholm.
  • Organisationer och föreningar: Det finns väldigt många ideella organisationer som hjälper med allt från ekonomiska bidrag till gratis aktiviteter och kläder. Kolla in Aftonbladets lista med 22 aktörer som hjälper.

Följ ämnen i artikeln