Swedbanks tidigare vd åtalas för grovt svindleri

Publicerad 2022-01-04

Birgitte Bonnesen, tidigare vd för Swedbank.

Birgitte Bonnesen, tidigare vd för Swedbank, åtalas för grovt svindleri och grov marknadsmanipulation, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

Enligt åtalet ska Bonnesen ha mörkat företagets problem med att förebygga penningtvätt.

– Det är klart att vi nekar till brott, säger Bonnesens advokat Per E Samuelson till TT.

Det var på tisdagen som åtal väcktes mot Bonnesen som var vd på Swedbank mellan 2016 och 2019.

– Brottet består i att den före detta vd:n för banken avsiktligen eller av grov oaktsamhet, bland allmänheten eller företagets intressenter, spridit vilseledande uppgifter om bankens åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Estland, säger chefsåklagare och förundersökningsledare Thomas Langrot, i pressmeddelandet.

Enligt åtalet ska Bonnesen ha spridit de ”vilseledande uppgifterna” vid upprepande tillfällen under 2018 och 2019.

”Hade kännedom om bristerna”

– Jag påstår att detta har skett trots att den före detta vd:n hade kännedom om icke offentliggjord information om omfattande och allvarliga brister gällande AML-processerna och även information om omfattande misstänkta transaktioner och kunder utifrån ett penningtvättsperspektiv i den estniska verksamheten, säger Thomas Langrot.

”AML” står för ”Anti-Money Laundering” och är en uppsättning policyer, procedurer och tekniker som förhindrar penningtvätt.

Den tidigare vd:n åtalas även för obehörigt röjande av insiderinformation.

– I egenskap av verkställande direktör och koncernchef för banken har den tilltalade avsiktligt röjt insiderinformation om innehållet ur ett kommande avsnitt av tv-programmet Uppdrag Granskning. Det misstänkta brottet skedde vid ett möte den 18 februari 2019 där representanter för de största aktieägarna i banken deltog, säger Thomas Langrot.

Nekar till brott

Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson säger till TT att hans klient är oskyldig till anklagelserna om grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

Advokaten vill dock avvakta med att kommentera ytterligare till dess att han har tagit del av åtalet.

– Det är klart att vi nekar till brott, det är självklart, men jag kan inte kommentera någonting som jag inte känner till innehållet i.

I februari 2019 avslöjade SVT:s ”Uppdrag Gransknings” att runt 40 miljarder svenska kronor har tvättats via olika Swedbank-konton under flera års tid.

Efter programmet genomfördes en razzia mot Swedbanks huvudkontor och i mars 2019 fick Birgitte Bonnesen sparken.