Låt dig inte luras av homeparties

Uppdaterad 2012-11-19 | Publicerad 2012-11-16

Annika Creutzer: Tänk på dina rättigheter som konsument

Det är svårare att säga nej till vänner.

Därför har homeparties blivit en framgång för många företag.

Men även som en hemma-shoppare har du rättigheter som konsument.

Blir vi hembjudna till vänner och erbjudna att köpa något är det svårare att säga nej än om vi erbjuds samma vara i en butik. Det gör homeparties till en lönsam försäljningskanal.

Ett vanligt upplägg för ett homeparty är att en kvinna bjuder hem sina väninnor. Det är mycket ovanligt med homeparties som riktar sig till män.

Kvinnan som ordnar partyt får hjälp av en säljkonsult från säljföretaget med att förbereda partyt och ibland även med att skicka ut inbjudningarna.

När kvinnorna samlas bjuds de på något av kvällens värdinna. Efter att ha fikat eller ätit och druckit tillsammans är det dags för konsulten att presenterar varorna. Konsulten har med sig varuprover

och tar upp beställningar. Kvinnan som ordnar partyt får särskilda presenter och erbjudanden från företaget som tack för att hon öppnat sitt hem och samlat kvinnorna.

Konsulterna är ofta kvinnor som har deltidsarbete och hon får provision på det hon säljer. Vanligen får hon börja med att för egna pengar köpa in den provkollektion som hon sedan ska demonstrera. För dig som vill bli säljkonsult är det viktigt att ha ett bra kontrakt med företaget. Hos en del företag är säljkonsulten egenföretagare och får själv ta ansvar för skatt och sociala avgifter. Men konsulten kan också ha ett avtal som innebär att företaget betalar sociala avgifter och drar skatt, med andra ord en anställning. På sajten homeparty-guiden.se finns svar på många frågor kring uppdraget som säljkonsulent. Det är också värt att komma ihåg att uppdrag som säljkonsult har hjälpt många kvinnor genom tiderna ut på arbetsmarknaden och gett dem möjlighet till egna inkomster framför allt i tider och i länder där kvinnor inte varit så välkomna på arbetsmarknaden.

Du som handlar på ett homeparty har också rättigheter som är värda att ha koll på. Är du missnöjd med varan gäller distans- och hemförsäljningslagen. Du har till exempel rätt att ångra köpet och få

pengarna tillbaka under 14 dagar från det att du fått varan i din hand. Varan ska dock vara värd mer än 300 kronor. Du ska också få ersättning för eventuella portokostnader om du måste skicka tillbaka varan med posten.

Varorna är framför allt riktade till kvinnor. Det kan vara hudvård, smink, smycken, kläder och sexleksaker men även barnkläder och hushållsprylar. Den klassiska homepartyprodukten är

plastbrukarna från amerikanska Tupperware som lär ha över en miljon säljare i 100 länder som möter cirka 100 miljoner människor på homeparties.

Under åren har jag mött kvinnor som älskar att handla på homeparties men jag har också mött många som känt sig pressade att köpa saker de inte vill ha för stora summor. När jag bläddrar i de

olika katalogerna slås jag av att priserna ofta är ganska höga. Ljusföretaget säljer lyktor för ett par hundra kronor styck, liknande finns på Indiska för ett par tior. Pärlorna som ska bli till armband i egen design kan lätt kosta mer än jag någonsin skulle betala för ett armband i butik. Barnkläderna är av hög kvalitet och priset därefter.

Det viktigaste när du handlar på ett homeparty är att du inser att idén bygger på att vi har svårare att säga nej i hemmiljö och svårare att säga nej till någon vi känner. Du handlar lätt för stora summor och var uppmärksam på detta så att du inte förköper dig och skadar din ekonomi. Ta också reda på hur du kan ångra dig eller reklamera varan om det skulle behövas. Är du klar över detta finns det ingen anledning att tacka nej till en trevlig kväll hemma hos någon väninnna.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln