Coop börjar öppna butiker: “Vi jobbar timme för timme”

Uppdaterad 2021-07-06 | Publicerad 2021-07-05

Efter it-attacken pågår just nu en febril insats för att öppna alla Coop-butiker igen.

Exakt när och var butikerna kan öppna är däremot inte klart.

– Det är ett arbete som pågår timme för timme, säger pressekreterare Kevin Bell.

Coopkrisen är inne på sitt tredje dygn. Under gårdagen kunde ett hundratal av de butiker som påverkats av hackerattacken öppna igen, men fortfarande håller många butiker stängda. Coop vet inte exakt hur många butiker som åter är igång, utan uppmanar kunderna att hålla utkik på sociala medier efter information.

Det som tar tid är för tekniker att byta ut kassasystemen i butikerna så man kan betala via appen “Scan & Pay” istället.

– Det är ett arbete som pågår timme för timme i hela landet. Men exakt var och när butikerna öppnar igen vet vi inte, säger Kevin Bell, pressekreterare på Coop.

“Många tar semester”

Under tiden har personalen på Coops butiker haft ovanligt lite att göra. Därför har många valt att ta ut ledighet eller semester.

– Många har självmant valt att stanna hemma. Men är man schemalagd trots att det inte finns något jobb att utföra får man lön som vanligt, säger Kevin Bell.

Samtidigt får många kunder fortsatt leva i ovisshet om när de återigen kan köpa mat och hämta paket. Hur stängningen kommer påverka Coops medlemmar ur ett längre perspektiv är för tidigt att säga, enligt pressekreteraren.

– Om det här kommer leda till en prisökningar eller annat är för tidigt att säga. Just nu fokuserar vi på att öppna så många butiker som möjligt så fort som möjligt, säger Bell.

DAILY Vem var det som hacka?

Aftonbladet Daily med David Jacoby, it-säkerhetsexpert.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln