Luleå bryter med Austin

TT

Publicerad 2021-04-20

Luleå kommun avslutar sitt samarbete med den amerikanska staden Austin i Texas. Arkivbild.

Luleå kommun lägger ned sitt samarbete med Austin i Texas, USA. I stället ska staden satsa mer på samverkan inom det arktiska samarbetet och EU. Det skriver Norr Media.

Städerna inledde 2014 ett samarbete med vetenskaplig inriktning, vilket man hoppades skulle leda till utbyte mellan företag och ökade affärsmöjligheter mellan orterna.

Under fyra år reste sedan delegationer från Norrbotten på årliga besök till Austin och 2019 fick staden besök från Texas. Men sedan dess har inga utbyten skett och nu avslutas samarbetet.

– Det beror på att vårt fokus nu ligger på samarbete med kommunerna i Arktis och vi är ju en del av den arktiska geografin. Då det gäller EU så ligger det också närmare Luleå. Det är lättare att få bidrag och stöd till samarbete inom EU, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S), till Norr Media.

Tyngdpunkten för det internationella samarbetet kommer nu att ligga på vänorterna Tromsö i Norge, Kemi i Finland och ryska Murmansk, samt bland annat det svensk-finländska samarbetsorganet Bottenviksbågen.

Tidigare har Luleå i likhet med flera andra svenska städer även avslutat sitt samarbete med Kina, det bland annat på grund av landets kränkningar av mänskliga rättigheter.