De superrikas ovanliga vädjan: ”Höj skatten för oss”

Uppdaterad 2020-07-15 | Publicerad 2020-07-13

Nu vill miljonärerna att regeringarna höjer deras skatter rejält.

Anledningen är att de ska kunna hjälpa till att betala för den ekonomiska återhämtningen efter covid-19-krisen.

– Regeringens ledare måste ta ansvaret för att samla in de medel vi behöver och spendera dem rättvist, skriver de i ett brev.

Det är en grupp om 83 av världens rikaste människor som nu har uppmanat regeringarna att permanent höja skatten för dem och andra inom den rika eliten. Det rapporterar tidningen The Guardian.

”När Covid-19 slår hårt på världen, har miljonärer som oss en avgörande roll för att läka vår värld”, uttryckte sig dessa personerna i ett brev som delats med The Guardian.

Jerry Greenfield, grundaren av glassföretaget ”Ben & Jerry’s”, Disney-arvingen Abigail Disney och filmproducenten Richard Curtis, är tre av personerna bakom brevet, som vädjat till regeringarna att ”höja skatten för människor som oss. Omedelbart. Väsentligen. Permanent”.

Anledningen är att de ska kunna hjälpa till att betala för den ekonomiska återhämtningen efter corona-krisen.

”Nej, vi är inte de som tar hand om sjuka på intensivvårdsavdelningar. Vi kör inte ambulanserna som får de sjuka till sjukhus. Vi fyller inte upp de tomma hyllorna i mataffärerna, eller levererar mat från dörr till dörr”, skrivs det i miljonärernas brev.

Ben&Jerrys-grundaren Jerry Greenfield, till höger, här tillsammans med kollegan Ben Cohen.

Brevet fortsätter:

”Men vi har pengar, och mycket av det. Pengar som desperat behövs nu och kommer att fortsätta att behövas under de kommande åren, när vår värld återhämtar sig från denna kris”.

De 83 personerna bakom brevet beskriver att problemen som orsakats och avslöjats av covid-19, inte kan lösas med välgörenhet, oavsett hur generöst det är.

”Regeringens ledare måste ta ansvaret för att samla in de medel vi behöver och spendera dem rättvist”, skriver de.

Antalet superrika personer i världen fortsätter att öka, trots effekten av coronapandemin och globala nedstängningar.

Disney-arvingen Abigail Disney under en intervju tidigare i år.

Enligt The Guardian finns det mer än 500 000 människor i världen som klassificeras som ”ultra-rika”. Det är personer med förmögenheter på över 30 miljoner dollar.

Labourpartiet i Storbritannien har uppmanat regeringen att överväga att införa en förmögenhetsskatt för de rikaste i samhället, med avsikt att finansiera återhämtningen efter coronapandemin.

– Vi har sagt till regeringen att titta på idén om förmögenhetsskatt. Vi stöder principen att de med bredast axlar ska bära den största bördan, har Labour-ledaren Keir Starmer sagt tidigare.

Filmproducenten Richard Curtis i London förra sommaren.