Joel Spira: Får inte se ut som en småbarnsfarsa från Solna

Skådespelaren gick ned 10 kg för rollen – och håller till i sitt eget skyddsrum

Publicerad 2023-11-25

Under hösten har han först spelat Lasermannen på teaterscenen. Och med bioaktuella ”Syndabocken” gör han sin första huvudroll i en långfilm.

– Det är lite läskigt när man ska bära en hel film. Men jag kände mig beredd att ta mig an den uppgiften. Överlag har det här varit ett väldigt bra år, säger Joel Spira, 42.

Han är en sådan där skådespelare som sakta men säkert ätit sig in i folks medvetanden. En sådan som märks även i biroller.

– Det har jag varit noga med, att ge allt även i mindre roller, det är en stolt yrkesgrej, säger Joel Spira.

– ”Snabba cash” hjälpte mig mycket, sedan började det puttra på med tv. ”Tjockare än vatten” visade att jag höll i en bärande roll i tre säsonger.

Joel Spira.

Spira spelar bedragare

Regissören Axel Petersén fick sitt genombrott med ”Avalon” (2011), som Johannes Brost (1946-2018) vann en Guldbagge för.

Hans nya ”Syndabocken” är en thriller som utspelas bland mer eller mindre rika svenskar på Malta. Och den första långfilmen där Joel Spira gör huvudrollen. Han spelar bedragaren ”Dimman” som kommer till Malta efter många års frånvaro, för att överraska sin gamla vän och kollega (Christopher Wagelin) på hans bröllop (med Julia Sporre). En kollega han lurade på pengar.

”Dimman” i ”Syndabocken”.

Vem är ”Dimman”?

– En lite hemlig figur. Han hade gott självförtroende för några år sedan. En lotterisvindlare som trodde han skulle göra snabba pengar, men åkte dit och lämnade sin vän i skiten. Han bär den här skulden på sina axlar. Nu försöker han bli av med den, för att orka leva vidare. Han har inte helt rent mjöl i påsen.

– Filmen berättas genom honom, så det är inte många scener jag inte är med i. Jag var där hela tiden, i nio veckor. Det gäller att hålla rollen inom samma värld. Då kan även smågrejer som kan tyckas lätta på pappret, som att bara stå och titta på någonting, vara svåra.

Joel Spira.

”Gick ned kanske tio kilo i vikt”

– Jag tränade mycket innan filmen. Gick ned kanske tio kilo i vikt, jag ska ju föreställa någon som jobbat som skipper på en båt i åtta år, då får jag inte se ut som en småbarnsfarsa från Solna (skratt).

Nu är Joel Spira inte riktigt småbarnsfarsa längre, även om han bor i Solna och har tre barn.

Han skulle egentligen bli läkare, som sin far, men betygen räckte inte till. Så han pluggade biologi och jobbade på fik, där en tjej tyckte han skulle pröva på att bli skådespelare. Efter att ha varit på Spegelteatern i Stockholm ett tag, sökte han och kom in på Teaterhögskolan i Malmö där han gick 2003-2007.

Sedan har det rullat på.

Joel Spira.

Spelade Lasermannen

I höstas spelade han Lasermannen i en true crime-föreställning på Cirkus i Stockholm.

– En speciell upplevelse. Oerhört mycket förberedelser. Det var ju ordagrant vad han sa i de autentiska förhören som jag skulle förmedla på ett sätt som man kan tänka sig att han sa orden då.

– Det kändes viktigt att berätta historien. Det var en orolig tid när han höll på. Jag var 10, 11, 12 år, föräldrar ringde runt och kollade, det var viktigt att gå hem direkt efter till exempel fotbollsträningen. Så det finns ett värde i att förmedla vad Lasermannen de facto sa. Jag är nöjd med min insats, folk har blivit berörda.

Skådespelaren Joel Spira som Lasermannen. Pressbild.

Har ett eget skyddsrum

När Joel Spira inte jobbar, drar han sig tillbaka till – ett skyddsrum i närheten av familjens lägenhet.

– Jag har gjort om det till verkstad. Jag håller på med trä, läder, stål, svetsar, har gått smideskurser. Det är min hobby.

Joel Spira.
Joel Spira.

Joel Spira om…

… förebilder som skådespelare:

– När jag var ung tittade jag mycket på David Lettermans tv-show och de skådespelare som gästade honom. Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams, Julianne Moore. När vi var på Toronto-festivalen med ”Syndabocken” gick jag fram och pratade med en annan idol, Patricia Arquette. Hon var vänlig, när hon förstod att jag inte var något galet fan, utan var med i en tävlingsfilm.

…regissörer han gärna jobbar med:

– Alla medelålders män drömmer väl om en film med Christopher Nolan. Här i Sverige har jag jobbat en del med Molly Hartleb. Henne gör jag gärna något större med.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln